Egyre sikeresebb az óvodai úszásoktatás-program

Írta:  2012.04.23.
A XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. már 2011 tavaszától a kerületünkben újdonságnak számító kedvezményes úszásoktatást kínál az óvodáknak az üzemeltetésében lévő három uszodában.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre kiváló lehetőségekkel rendelkezik az úszásoktatásra, lévén hogy három helyszín – a Vilmos Endre Sportcentrum, a Park uszoda és a Kastélydombi uszoda – is adva van ahhoz, hogy az önkormányzat sportkoncepciójának megfelelően már a legkisebbeket is bevonja a mozgásra, egészséges életmódra nevelésbe.
– A kezdeményezés alapja az az egyöntetű önkormányzati vélemény volt, mely szerint minél korábban kell elkezdeni az úszásoktatást, hogy a gyerekek kedvet kapjanak hozzá, és megszerettessük velük a testmozgást. Én is ebben hiszek, és mivel a kerületünk hagyományosan az egyik legsportosabb kerület a fővárosban, nem is lehetett kérdés, hogy elindítsuk ezt a programot – mondta Lévai István Zoltán sportért is felelős alpolgármester. – Elég nagy uszodai kapacitással rendelkezünk, amivel élni kell. Igyekeztünk úgy szervezni a csoportokat, hogy valamennyi uszodánk megfelelő mértékben legyen kihasználva.
Az alpolgármester úgy véli, az akció sikerében nagy szerepe van az óvónőknek, nevelőknek, mert a legnagyobb felelősség rájuk hárul. Óvodásokról lévén szó, a gyerekeknek segíteni kell az átöltözésben, és figyelni kell arra is, hogy az úszás után rendesen megtörölközzenek, meg kell szárítani a hajukat, nehogy megfázzanak.
– Nagyon sok segítséget kapunk a lelkes óvónőktől és az uszodák munkatársaitól is, így remélem, hogy az eddigi tapasztalatokhoz hasonlóan továbbra is sikeres lesz az úszásoktatás – tette hozzá Lévai István Zoltán.

Bérelt autóbusz szállítja az ovisokat

– A lehetőséget igénybe vevő óvodák számára a cégünk, magára vállalva a gyerekek kényelmes és biztonságos eljuttatását az uszodába, buszt bérel, amelyet minimális, önköltségi áron bocsát a csoportok rendelkezésére – mondta Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Korábban éppen az uszodába jutás nehézségei miatt hiúsult meg sokszor az óvodások úszásoktatása. A későbbiek folyamán gondolkodunk gyermekszállításra alkalmas busz vételén is, ha a kihasználtság megfelelő lesz.

További kedvezményként és ösztönzésként a Városgazda a csoportot kísérő nevelőknek az oktatás ideje alatt ingyenes uszoda- és szaunahasználatot biztosít.

Nyáron is folytatódik a program

Az intézmények körében egyébként igen nagy az érdeklődés a kedvezményes lehetőség iránt. Az első jelentkező a Zöld Liget Óvoda volt, majd a Napsugár óvodások kezdtek megismerkedni heti két alkalommal az úszás élményével. Nyáron a Nyitnikék és a Cseperedő óvoda gyermekei intenzív tanfolyamon vesznek részt, melynek során napi rendszerességgel járnak majd úszni.
Van már olyan óvoda is, amelyik több csoporttal vesz részt az akcióban.
– Az oktatás és a busz költsége egy főre számítva óránként 750 forint, ami véleményem szerint igen kedvező – mutatott rá Banyár László. – Nagy előny, hogy a fáradt kis úszóbajnokoknak az oktatás után csak a buszba kell beszállniuk. Az óvodák körében a kedvező tapasztalatok gyarapodásával egyre növekszik az érdeklődés. Bízunk benne, hogy őszre már az összes kerületi óvoda Egerszegi Krisztinákkal és Darnyi Tamásokkal lesz tele.


A kedvezményes úszásoktatást kurzusszerűen lehet igénybe venni, vagy heti 1 alkalommal 12 héten át, vagy heti 2 alkalommal 6 héten át, illetve létezik egy intenzív, mindennapi 2,5 hetes kurzus is. A heti 1 alkalmas úszásoktatás díja busszal havi 3000 forint, gyalog havi 2000 forint, a heti 2 alkalmas oktatás díja busszal 6000 forint, gyalog 4000 forint havonta, amely összegek gyermekenként értendők.


Az úszásoktatás iránt érdeklődő szülők bátran forduljanak gyermekük óvodájában az óvó nénikhez, dadusokhoz, mert a lehetőség mindenki számára elérhető.