Együtt tervezheti a nagyi és az unoka

Írta:  K.Gy, 2016.03.03.

A Budapest Dialog program célja az, hogy a helyben élők tervezzék meg saját jövőbeli lakókörnyezetüket.

Szeretne ivókutat, kutyafuttatót vagy játszóteret a lakóhelye közelébe? Most könnyen jelezheti az óhaját. A Budapest Dialog program célja az, hogy a helyben élők tervezzék meg saját jövőbeli lakókörnyezetüket.

bp

– A korábbi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy a középgenerációk és az idősebbek aktívan érdeklődnek saját környezet
ük alakítása iránt – mondja Szerdahelyi-Németh Klára, a www.budapestdialog.hu portál alapítója. – Ideális volna azonban, ha a fiatalok is be tudnának kapcsolódni, elmondanák a véleményüket, ötleteiket, hiszen ők a jövő nemzedéke, hosszabb távon elsősorban nekik épül a város.
Csakhogy a fiatalok médiafogyasztási szokásai teljesen másak, mint az idősebbekéi.
– Különböző projektekben megpróbáltuk már megszólítani a fiatalokat, de rá kellett jönnünk, hogy a hagyományos csatornákon keresztül nem megy ez – magyarázza a portálalapító. – Mivel számukra az internet az elsődleges információszerzési csatorna, ott kell üzennünk nekik.
Ezért jött létre ez a közösségi városfejlesztési portál, amely azt tűzte ki célul, hogy mindenki közvetlenül tehesse közzé fejlesztési ötleteit, kéréseit, és azok könnyen eljussanak a témáért felelős szervezethez vagy önkormányzathoz. A rendszer nagyon egyszerűen működik. Az érdeklődő fél perc alatt regisztrál a portálon, majd a térképes alkalmazáson megjelölheti azt a helyet, amellyel kapcsolatban fejlesztési ötletei vannak, és itt közölheti is azokat. A leíráshoz fotót is fel lehet tölteni, és nagyban könnyíti a részvételt, hogy mindez mobil platformról is megtehető.
Amint azt a projekt kitalálói kifejtik, a cél a nyitott önkormányzat létrehozása. Így a program keretében nemcsak a véleményformálásra van lehetőség, hanem arra is, hogy aki szeretné, felajánlja a segítségét egy közösségi kert kialakításához, térrendezéshez, növényültetéshez vagy bármilyen más munkához.
Az ütemterv szerint az ötleteket első körben a nyár közepéig gyűjtik, majd egy rövid értékelési időszak végeztével az adott önkormányzat elkezdi a kivitelezhető javaslatok valóra váltását.
– Az igazi az volna, ha a projektbe a kerületiek nagy része, akár a helyi vállalkozások is bekapcsolódnának, hiszen így a megvalósuló tervek a legtöbb ember véleményét tükröznék – véli Szerdahelyi-Németh Klára. – Úgy gondoljuk, nem reménytelen, hogy valamennyi generációt meg tudjuk szólítani, hiszen ma már nem ritkaság az internetező nagymama sem.