Nyugodtabban élhetünk

Írta:  Gönczöl András 2016.03.03.

Évértékelő értekezletet tartottak február 24-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitányságán.

Az értekezlet elöljárója dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese volt. Kerületünket Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester képviselte.

1
Az évértékelőt követően Kékesi András rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető tájékoztatta lapunkat.
– Milyennek értékeli a 2015-ös esztendőt?
– A regisztrált bűncselekmények száma csökkent. Ez a tény a kerületi lakosok szubjektív biztonságérzetét növelheti.
– Ön szerint a részletesebb tájékoztatást a jó vagy a kevésbé jó hírekkel érdemes kezdeni?
– Tapasztalataim szerint jellemzőbb a jó és rossz hír sorrend. Ebben a sorrendben kezdeném magam is. A bűncselekménytípusok között 2015-ben csökkent a lakásbetörések, a lopások és a gépkocsi-lopások, illetve -feltörések száma. A kábítószer-kereskedelem és a testi sértések száma stagnált. Talán itt kell megemlíteni a kerületünkben is előforduló új bűncselekménytípust, az „unokázást” is.

Garázdaság


A hivatalos megfogalmazás szerint garázdaság csak kirívóan közösségellenes erőszakos magatartás tanúsítása esetén valósítható meg, amely alatt a társadalmi együttélés szabályaival való szembehelyezkedést értjük. A bűncselekmény kizárólag aktív magatartással valósítható meg, amely erőszakos magatartás akár személy, akár dolog ellen irányulhat.


– Haladunk a rossz hír felé, pedig az unoka szavunknak igen pozitív a kisugárzása...
– Mielőtt az „unokázós” bűncselekmény részleteiről beszélnék, kiemelem, hogy a rendőrség országosan nagyobb figyelmet fordít az időskorúak tájékoztatására, elősegítve az idős emberek ellen irányuló bármilyen típusú bűncselekmény elleni mindennapos küzdelmet. A nagyszülők mindent megtesznek unokáik érdekében, így különösen veszélyes, ha egy ilyen szeretetteljes kapcsolatot a bűnözők kihasználnak. Vegyünk egy példát. Az éjszaka folyamán cseng a vonalas telefon, az idős ember, de legyen bármilyen korú, riadtan kapja fel a kagylót. A vonal másik végéről kétségbeesett hangon közlik, hogy az unokája súlyos balesetet szenvedett, és pénzre van szükség az azonnali „életmentés” költségeire. A döbbent idős emberrel azt is közlik, hogy sürgősen kell a pénz, mindjárt ott lesznek érte. Na, ennél a pontnál kell megpróbálni stresszmentesen végiggondolni, feldolgozni a kapott hírt. Az idős emberek, akiknek az egészségi állapota nem a régi már, különböző módon reagálhatnak egy ilyen vagy hasonló telefonhívásra. Az első és azonnali feladat az, hogy hívják a 112-es segélyhívószámot!

Új kapitány


Bucsek Gábor rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya március 1-jei hatállyal Minyóczki Árpád rendőr alezredest nevezte ki a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének. Terveink szerint az új kapitányt, következő lapszámunkban mutatjuk be.


– A csökkenő, illetve stagnáló bűncselekményfajtákról már esett szó. Mely bűncselekménytípusoknál romlott a helyzet?
– Valóban a végére maradt a rossz hír, a bűncselekmények között a garázdaságok száma növekedett.
– Az átlagolvasó miként kezelje a rendőrségi munkával kapcsolatos híreket?
– A közbiztonsági, rendvédelmi munka csak és kizárólag a tényeken alapul, a rendőrség honlapján megjelenő hírek hitelesek.

2