Kerületi adomány a katasztrófavédelemnek

Írta:  Puskás Attila 2016.03.06.

Az önkormányzat új parancsnoki szolgálati személyautót adományozott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének.

A katasztrófavédelem számára felszerelt Suzuki Vitara február 29-i átadásakor Ughy Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy ezzel a gesztussal több mint 100 ezer XVIII. kerületi állampolgár köszönetét tolmácsolja.

kat1
– Nap mint nap látjuk, hogy sokszor milyen lehetetlennek tűnő helyzetekben kapunk szakszerű és gyors segítséget a katasztrófavédelem munkatársaitól. Ilyen eset volt például a február 25-i, amikor a csatornázási művek tehergépkocsija alatt beszakadt a csőtörés miatt alámosódott úttest a Halomi úton. Laikusként nehéz volt elképzelni, ugyanakkor fantasztikus volt látni, hogy miként emelték ki abból a gödörből a több tíz tonnás járművet. Jó érzés tudni, hogy szakképzett csapat áll a lakosság rendelkezésére hasonló vagy még súlyosabb esetekben – mondta Ughy Attila.

kat2
Az önkormányzat tavaly egy Suzuki SX4 típusú szolgálati gépkocsit adott a kirendeltségnek, és amint azt Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, egyedülálló, hogy egy önkormányzat egy éven belül két járművel is segítse a munkájukat.
Ezek a gépkocsik, bár modernek és gyönyörűek, nem kényelmi célokat szolgálnak, hanem komoly feladatuk van egy-egy vészhelyzetben.
– A kirendeltségen heti váltásban adunk parancsnoki ügyeletet. Vannak olyan beavatkozások, amikor a lakosság érdekében az ügyeletes parancsnok is a helyszínre megy, meg tudja gyorsítani az intézkedés menetét, illetve amíg az állomány végzi a feladatát, addig gondoskodni tud az ellátásukról, az egyéb szükséges eszközök helyszínre juttatásáról – mutatott rá Jambrik Rudolf ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. – A tavalyi viharok idején például személyautóval derítettük fel a címeket, hogy hol kell gyorsan beavatkozni, vagy hova nem kell már feleslegesen kivonulni, mert előfordult, hogy például lakossági összefogással sikerült elhárítani a problémát.
-puskás-