Tanárok reflektorfényben

Írta:  Csernai Mariann 2016.03.08.

Hagyományaikhoz híven egész estés zenei élménnyel ajándékozták meg a közönséget a Dohnányi Ernő Zeneiskola pedagógusai február 26-án.

Hagyományaikhoz híven egész estés zenei élménnyel ajándékozták meg a közönséget a Dohnányi Ernő Zeneiskola pedagógusai február 26-án a Rózsa Művelődési Házban. A művésztanári hangverseny jól példázta a művészi szabadság és az elhivatott gyakorlás kettősét.

tanar

A Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanári hangversenye minden évben jó alkalom arra, hogy az iskola növendékei, a szüleik és az érdeklődők az intézmény falain kívül, kötetlenebb keretek között is megismerjék a tanárokat és munkásságukat. Közülük sokan aktív muzsikusként zenei együttesek tagjai, vagy szólistaként rendszeresen fellépnek a kerületi rendezvényeken. Bár oktató-nevelő munkájuk az elsődleges, mindannyian örömmel álltak színpadra, hiszen úgy gondolták, hogy a hangversennyel kimozdíthatják a zenét a hivatalos intézményi keretek közül, közelebb hozva a diákokhoz a zene, a játék szeretetét. Ugyanakkor ezáltal megmutathatták nekik azt is, hogy tanulással és sok gyakorlással mennyit fejlődhetnek, és milyen sikereket érhetnek el, hiszen az igazi boldogság az, amikor valaki nem csupán hallgatja, hanem maga csalogatja elő hangszeréből a hangok harmóniáját.

Az est házigazdája Draskóczy Zoltán gitárművész volt. A felcsendülő szóló- és kamaraművekben 19 tanár többek között harmonikán, zongorán és fagotton szólaltatta meg Vivaldi, Schubert és Bartók klasszikusait, de hallhattunk gyimesi népzenét és egy saját szerzeményt is. A támogatói jegyek megvásárlásával a közönség a Dohnányi Ernő Zeneiskola tehetséges fiatal muzsikusok támogatását szolgáló alapítványának munkájához járult hozzá.