Erősödik a klaszter

Írta:  Barcs Endre 2016.03.08.

Jó látni, hogy egyre inkább alakot ölt, formálódik és erősödik a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter.

Jó látni, hogy egyre inkább alakot ölt, formálódik és erősödik a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter, amely annak érdekében szerveződött, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében új befektetések, új fejlesztések, új munkahelyek jöjjenek létre, hogy az itt lakók biztos megélhetési lehetőséget találjanak, és a vágyott életminőséget tudják biztosítani maguk és a családjuk számára.
A Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter által Befektetésösztönzés a repülőtéri régióban címmel közösen rendezett konferencián már hatástanulmányok, tervrajzok, térképek bemutatásával bizonyították a résztvevők, hogy jóllehet a térségben élők számára még nem észrevehetően, de a háttérben már jelentős infrastrukturális fejlesztések zajlanak. Ezen fejlesztések eredményeként hamarosan egy új multimodális logisztikai központ jön létre a repülőtér területén, amely lehetővé teszi majd a légi, a vasúti és a közúti szállítás optimális összekapcsolását.

klaszt

Ehhez szorosan kapcsolódóan az igencsak közeli jövőben új utasforgalmi kapacitásbővítő létesítmények megvalósítása kezdődik el a repülőtéren, így a kormány szándéka szerint még ebben az uniós finanszírozási ciklusban megvalósulhat a repülőtér és a főváros, az ország, illetve a Kárpát-medence régiói között gyors és hatékony összeköttetést teremtő vasúti kapcsolat.
Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere a megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az ilyen konferenciák, a kötetlen beszélgetések az érintettek között nem önmagukért valók, ugyanis elősegítik az alapítói szándékot, a reptéri régióban rejlő potenciálok kibontását, új beruházások indukálását, új gazdasági funkciók és szereplők térségbe vonzását.

„Szeretnénk elérni, hogy ez a régió gazdaságilag úgy teljesítsen, mint a hasonló adottságokkal bíró fejlett európai térségek. Legyen vonzó a cégek, a befektetők számára, és ezen keresztül megfelelő életszínvonalat nyújtson a térség lakosainak – mondta a polgármester. – Nem rövid távú reklámkampányt hirdetünk, hanem évek kitartó munkáját igénylő komplex identitásépítő marketingtevékenységbe fogtunk. Ezt a munkát a Nemzeti Befektetési Ügynökség országosan egyre eredményesebben végzi, ezért is fogtunk össze vele, hogy a reptéri régió is megkapja azt a figyelmet, amit az ország más régiói. Ez a munka összefügg a Budapest márka nemzetközi hírének még több szektorra történő kiterjesztésével és Pest megye azon törekvésével, hogy kibontakozhasson végre az évek óta hangoztatott európai hídfőállásszerep, amihez a régiónak minden adottsága megvan.”

Immár megvannak a megfelelő alapok ahhoz, hogy a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter – amelynek tagjai sorában megtaláljuk a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt, a térség legnagyobb foglalkoztatóit, a légi közlekedés, a repülőtér-üzemeltetés legfontosabb cégeit, valamint jelentős logisztikai szolgáltatókat, ingatlanbefektetőket és -szolgáltatókat – minél többfelé vigye hírét a nagyvilágban a térség nyújtotta befektetési és fejlesztési lehetőségeknek, az elképzeléseket, terveket célzottan eljuttatva azokhoz a külföldi vállalatvezetőkhöz, akik befektetésekről, telephelyfejlesztésekről döntenek.
A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének részeként a klaszter vezetőinek nevében Ughy Attila hivatalosan arra kérte az Airport Regions Conference-t, az európai repülőtéri régiókat összefogó brüsszeli székhelyű szervezetet, hogy a szokásos féléves konferenciájuknak Budapest nyújthasson helyet. A remények szerint a nemzetközi konferencia idén októberben a klaszter társszervezésében fog megvalósulni, így számos európai regionális és városi vezetőt, a repülőterekkel, a repülőtéri térségek gazdaságfejlesztésével foglalkozó szakembert láthatnak majd itt vendégül.