Hadüzenet az illegális szemétlerakóknak

Írta:  2012.05.31.
Nagyszabású ellenőrző akció indult a kerületi szelektív hulladékgyűjtő-szigetek környékén tapasztalt illegális szemétlerakás visszaszorításáért.

Nagyszabású ellenőrző akciót indított a kerületi önkormányzat a rendőrség, a közterület felügyelet, a rákosmenti mezei őrszolgálat és a polgárőr csoportok munkatársaival karöltve a kerületi szelektív hulladékgyűjtő-szigetek környékén tapasztalt illegális szemétlerakás visszaszorításáért.
- A lakosság részéről is sok jelzés érkezett, illetve mi is tapasztaljuk, látjuk, hogy a szelektív lerakóhelyek környékén nagy a rendetlenség. Egyes emberek nem rendeltetésszerűen, hanem illegális szemétlerakónak használják – mondta a Szálfa utca és a Vasút utca találkozásánál megtartott helyszíni tájékoztatón Lévai István Zoltán alpolgármester. – Mindez jogos felháborodást vált ki a lakosság részéről és ezért a közbiztonsági kabinet legutóbbi ülésén döntöttünk egy akció megkezdéséről. Az első helyszín ez a szelektív sziget Pestszentimre szélén, ahol folyamatos az illegális szemétlerakás.
Az alpolgármester hozzátette, hogy más kerületekben sikerrel jártak a hasonló összehangolt akciók és az Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. munkatársainak tapasztalatai alapján csökkent az elkövetés.
- A célunk az, hogy elterjedjen a lakosság körében, hogy váratlan ellenőrzésekre számíthatnak, és a tettenérés feljelentést, bírságot von maga után – mondta Lévai István Zoltán.

A május 30-i akciókezdéskor a négynapos pünkösdi hétvége után bőven volt mit eltakarítania az FKF Zrt. munkatársainak a Vasút utca és a Szálfa utca találkozásánál lévő szelektív hulladékgyűjtő-sziget környékéről. A szállítás itt mindennapos, de nehéz lépést tartani a szemetelőkkel.
- Ez a gyűjtősziget, az egyike a legfrekventáltabb szigeteknek. Itt rendszeresen nagy mennyiségű kommunális szemetet raknak le, így a napi, vagy esetenként a napi többszöri elszállítás is szükséges – mondta Palásti László Endre, az FKF Zrt. Hulladékhasznosítási osztályának vezetője. - A közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigete egy olyan szolgáltatás, ami lehetővé teszi a lakóknak, hogy kulturált körülmények között szabaduljanak meg az így összegyűjtött hulladéktól. Hozzá kell tenni, hogy a lakosság nagy része rendeltetésszerűen használja a szigetet, ugyanakkor mindig van egy renitens kisebbség, amely nem csak a szelektív, hanem az egyéb háztartási szemetet, lomot, építési törmeléket is letesz és ezzel folyamatos rendetlenséget okoz. Ezt a kollégáink rendszeresen elviszik, de sajnos nem tudunk lépést tartani a renitens lakosság szemetelő kedvével.
Zelember Tibor a XVIII. kerület közterület felügyeleti csoportvezetője hozzátette, hogy az erdős külterületeken is rendszeres az illegális szemétlerakás.
- A kerületi lakosok mellett a környező településekről is idehordják a szemetet – mondta Zelember Tibor, aki a rendszeres ellenőrzéstől azt reméli, hogy a tettenéréskor kiszabható tetemes összegű bírság kockázata miatt csökkeni fog az illegális szemétlerakás.