Múltidéző toborzó és huszártábori hangulat

Írta:  2012.06.04.
Bor, huszárok, toborzó, XIX. századi hangulat. Sikeresen zárult az első Vasvári Pál Napok programja.

Igazi 1848-as hangulatot idéztek a huszárok

Vasvári Pál és az 1848-49-es szabadságharc szellemét, szellemiségét felidéző körítéssel, korhű jelmezbe bújt huszárokkal, régi, népi mesterségek bemutatójával, hangulatos, XIX. századi konyhával és számos amatőr és hivatásos előadóművész fellépésével várta az érdeklődőket a június 2-án és 3-án első alkalommal megrendezett Vasvári Pál Napok programsorozat a pestszentimrei Sportkastély mögötti területen.

Méltó emlék a szabadságharc hősének


Ilyen vidám egy vásár 
A kétnapos kulturális rendezvény fő szervezője a Vasvári Pál Polgári Egyesület, amelynek célja, hogy méltó emléket állítson az 1848-49-es szabadságharc során a márciusi ifjak közé tartozó, majd fegyvert ragadó és mindössze 23 évesen Magyarországért és az erdélyi falvakért életét áldozó tudós fiatalembernek.
- Vasvári Pál a polgári átalakulás kezdeményezője volt Pest-Budán. Ő volt az, aki elsőként toborzott önkénteseket a szabadságharc alatt, majd az erdélyi hegységekben a Habsburg uralkodók által felbérelt és kiképzett oláh seregek ellen vonult – mondta a rendezvény megnyitóján Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere. – Az Avram Jancu vezette román seregek folyamatosan sarcolták a magyar falvakat, és Vasvári Pál ezt állította meg szabadcsapataival. Majd miután 1849 nyarán az orosz csapatok megindultak Magyarország ellen, az ő egységét már nem érte el ez a hír, így egyedül maradt mintegy 400 katonájával Jancu felkelői ellen, és az egyoldalú csatában odaveszett.
Ennek a kitűnő fiatalembernek sokáig nem volt méltó emlékhelye Budapesten, de amint azt Ughy Attila is elmondta, ezen sikerült változtatni és ma már egy kopjafa őrzi Vasvári Pál emlékét a pestszentimrei református templom udvarán. A szervezők szándéka szerint pedig ezentúl a Vasvári Pál Napokkal is emléket állítanak a Rákóczi szabadcsapatok őrnagyának.
- Ez a rendezvény is azt mutatja, hogy bármi történhetett a funtinelei síkon, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását nem lehet nem létezőnek tekinteni – tette hozzá a polgármester.

Aki huszár akar lenni…


A magyar és a tánc összetartozik
A két nap során számos fellépő szórakoztatta a kilátogató időseket és fiatalokat. Minden korosztály megtalálhatta az ízlésének megfelelő kulturális és gasztronómiai élvezeteket. A legkisebbek az állatsimogatónál póni lovaglással, vagy a XIX. századi vásárokat idéző kosaras körhintánál töltötték a legtöbb időt. Jelképesen csatlakozni is lehetett az 1848-49-es honvédekhez, akik szüntelenül toborozták az újoncokat. A hangulatot korhű egyenruhákban feszítő lovas magyar huszárok és császári dragonyosok tették igazán hitelessé.
Aki akart, az reformkori ruhákba is bújhatott, és számos kézműves mesterséggel is ismeretséget lehetett kötni. A nádudvari Nép Kismesterségek Szakiskolájának tanulói szívesen avatták be az érdeklődőket a fazekas, a faműves, a bőrműves és a nemezkészítő mesterség fortélyaiba.
- Nagy örömmel jöttünk el erre a rendezvényre – mondta Nagy Nándor az iskola szakoktatója. – Intézményünk 50 fős kollégiummal rendelkezik, így az ország minden területéről szívesen látjuk tanulóinkat, akik két éves szakképzés alatt OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek.

Szobrot állítanának Vasvári Pálnak


Bauer Ferenc főszervező és Péntek Lászlő, Kőrösfő alpolgármestere
Az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket. Mindössze szombaton volt egy kis zápor, ami Leblanc Győző és Szóka Júlia operett és dalműsorának kezdetén kezdett esni, de mint azt a művész úr megjegyezte a szép számú közönségnek: „- Sebaj, megússzuk!”. Így is lett, a műsor végére kibújt a Nap a felhők mögül, vasárnap pedig már valódi kora nyári idő csalogatta a családokat a Sportkastélyhoz.
- Vasárnap a jó idő hatására többen jöttek, sok család választotta programjainkat – mondta a rendezvény egyik megálmodója, Bauer Ferenc önkormányzati képviselő. – Nagyon sokan toltak babakocsit, a körhintánál pedig sorban álltak a gyerekek.
A nagyszínpadon a kerületi iskolák művészeti csoportjai, illetve határon túli fellépők mellett ismert művészek is szórakoztatták a közönséget. Bauer Ferenc elmondta, elképzelhető, hogy jövőre Bécsből is lesznek meghívott fiatalok, mivel Vasvári Pál szabadcsapataiban a bécsi diákok légiójának katonái is odavesztek az erdélyi Havasokban.
- A rendezvény és a Vasvári Pál Polgári Egyesület célja az, hogy méltó emléket állítson ennek a kiváló szabadságharcosnak, és legyen végre Budapesten egy egész alakos Vasvári Pál szobor – mondta Bauer Ferenc, hozzátéve, hogy reméli, jövőre már ez ügyben is előrelépésekről számolhat be.  

Kislány, nagybőgő


Aki közel hozta hozzánk Vasvári Pált

A Vasvári Pál Napok vendége volt Péntek László, az erdélyi Körösfő alpolgármestere, a Vasvári Pál Polgári Egyesület alelnöke, aki több évtizedes áldozatos kutatómunkával összeállította a sokak számára szinte csak egy üres névként létező márciusi ifjú életrajzát.
- Örömmel tölt el, hogy megértük, hogy ennek a fiatal szabadságharcosnak ilyen szép ünnepet tudtak itt, a XVIII. kerületben szervezni – mondta Péntek László. - Körösfőn 1996 óta minden évben rendezünk hasonlót és köszönöm a kerület valamennyi vezetőjének, hogy felkarolták Vasvári szellemének továbbadását, emlékének ápolását.
Péntek László hozzátette, hogy mindenkit szívesen látnak Körösfőn, aki szeretné megismerni a szabadságharc egyik legtragikusabb eseményének színhelyét, és szeretne adózni a kalotaszegi falvakat védelmező Vasvári Pál emlékének.

Varga Miklós is színpadra lépett a koncertprogramban