A versmondók ébren tartják a magyarságtudatot

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.03.15.

Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel a korábbi évekhez hasonlóan versmondó versenyt rendezett a Vörösmarty.

Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel a korábbi évekhez hasonlóan versmondó versenyt rendezett a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium március 10-én a Magyarság Házában.

vor

A Vörösmarty iskolában nagy hagyománya van a versmondóversenyek rendezésének. Immár huszonegyedik alkalommal hirdették meg a Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel a versenyt.
Az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire is emlékező megmérettetésre az idén is nagy volt azérdeklődés, még a határainkon túlról, Rimaszombatról is érkeztek diákok.
A szavalóversenyt, amelyre egy szabadon választott költeménnyel lehetett nevezni, három életkori kategóriában hirdették meg 10 és 18 év közötti diákok számára.
A versmondók a nagy költőnk szavaival az idén is elhozták a nemzeti kultúránk egy részét, őseink emlékét, népünk szabadságvágyát, történelmi hagyományait.
Ughy Attila polgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben elhangzott: „Ez a rendezvény sokkal több, mint egy verseny. Ti kedves gyerekek itt most nagyon fontos dolgot tesztek: ébren és éberen tartjátok a magyarságtudatot, a hazaszeretetet. És ti nekünk, felnőtteknek a reményt is jelentitek, hogy egy olyan generáció növekszik, aki tudni fogja, hogy ha a himnusz hallatán nagyot dobban a szíve, ha a Budai vár látványa ámulatba ejti, vagy amikor Erdélyben jár könnybe lábad a szeme, az nem titkolni való dolog, hanem olyan büszkeség, ami életünk végéig elkísér bennünket.”

A verseny díjai

5-6-7. évfolyam:


1. helyezett: Bauer Gergő (XVIII. kerületi Vörösmarty iskola, felkészítő tanár: Gerecz Lászlóné), 2 helyezett: Leczki Kristóf (Számítástechnikai iskola, felkészítő tanár: Horváth Csaba), 3. helyezett: Barkó Bianka Réka (Pestszentlőrinci Nemzetiségi Általános Iskola, felkészítő tanár: Holovits Adrienn).
Szóbeli dicséret: Horváth Dávid (Darus iskola, felkészítő tanár: Deák Zsuzsanna)


8-9. évfolyam:

1. helyezett: Góbis Réka (Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat, felkészítő tanár: Pari Mária, Tóth Mária), 2. helyezett: Géczi Csilla (Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános iskola és Gimnázium, felkészítő tanár: Dóczi Zsóka), 2. helyezett: Kerényi Luca Emma (Gulner iskola, felkészítő tanár: Körmendi-Juhász Györgyi) 3. helyezett: Barkó Regina (Karinthy gimnázium, felkészítő tanár: Szili Ágnes) 4. helyezett: Balog Zoltán (XVIII. kerületi Vörösmarty iskola, felkésíztő tanár: Túriné Kovács Kata)


10-13. évfolyam:


1. helyezett: Pamper Zsolt (Pannonhalmi Bencés Gimnázium, felkészítő tanár: Komálovics Zoltán), 1. helyezett: Fehér Barbara (Baár-Madas Református Gimnázium, felkészítő tanár: Marton Ágota Flóra), 2. helyezett: Tóth Balázs Óbudai Árpád Gimnázium, felkészítő tanár: Molnárné Vámos Katalin), 3. helyezett: Schafer Liza és Pantyelejev Natali Andrea (Sztehlo gimnázium, felkészítő tanár: Hegedűs Klára)


A polgármester szavait követően Pásztor Józsefné, a Vörösmarty iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket: „A hagyomány egyben kötelesség is. Ma még az előttünk álló produkciókat hallgatjuk, holnap már a jövőre kell gondolnunk. A mi felelősségünk, hogy 21 év termését ne hagyjuk elporladni, hogy a hazaszeretet ügyét és a verseny örökségét ápoljuk és gyarapítsuk.”
Az iskola igazgatója után Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója üdvözölte a diákokat és a vendégeket. A versenyre ráhangolódásképpen a Vörösmarty iskola leánykórusa énekelt.
A zsűriben neves szakmabeli személyiségek foglaltak helyet, úgy, mint Császár Bíró Lilla előadóművész, Erdélyi Claudia, televíziós műsorvezető, Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas színművész, Kiss László, a Versmondó című folyóirat főszerkesztője, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Sántha Gábor, Lant és Toll díjas újságíró, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Szlotta Judit, rádióbemondó, valamint iskolák kiváló magyarszakos tanárai.