Megújult a Darus iskola

Írta:  2012.06.08.
A projektzáró rendezvénnyel június 8-án befejeződött a Darus Iskola épületének európai uniós támogatással megvalósított energetikai korszerűsítése.

A projektzáró rendezvénnyel június 8-án befejeződött a Darus Utcai Általános Iskola és Magyar-Német Két Tannyelvű Iskola épületének európai uniós támogatással megvalósított energetikai korszerűsítése. A projekt keretében a kerületi önkormányzat több mint 143 millió forintot fordított az iskola fejlesztésére, amiből csaknem 92 millió forint volt az uniós forrás.
A Darus utcai iskola diákjai június 5-től már olyan iskolába járhatnak, amelyik jóval kevesebbet költ a fűtésszámlákra. Ekkor fejeződött be az épület teljes hőszigetelése, ám a fűtési rendszer átalakításából származó előnyöket már a mostani fűtési szezonban is érezhették az iskolások és a tanárok.
Mivel a létesítmény csaknem 40 éves, mára elengedhetetlenné vált a külső nyílászárók korszerű, nagy hőszigetelésű nyílászárókra cserélése. Ezenkívül az energiahatékonyság növelése érdekében mintegy 2000 négyzetméteres külső homlokzati hőszigeteléssel, 1500 négyzetméternyi lapostető-vízszigeteléssel, valamint lépésálló hőszigeteléssel is ellátták az épületet a projekt keretében. Mindezen túlmenően korszerűbbre cserélték a régi, elavult alapvezetékeket és radiátorokat is. Ennek köszönhetően most már lehetőség van arra, hogy az egyes tantermekben külön-külön szabályozzák a hőmérsékletet.
Az iskola energetikai korszerűsítésére a kerületi önkormányzat több mint 143 millió forintot fordított, amiből mintegy 92 millió forint a vissza nem térítendő európai uniós támogatás. Az elnyert pályázati összeg így a teljes beruházás költségeinek a 64 százalékát fedezte.

A szakértői vélemények alapján az iskola energiafogyasztása akár a felére is csökkenhet a felújítások révén.
– Ennek a projektnek a közös gondolkodásból következő közös tettvágy is fontos üzenete, túl azon, hogy büszkék lehetünk arra, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező, a korszerű oktatási rendszereket bátran és jó eredményekkel használó iskola mostantól még jobb körülmények között tudja kiszolgálni a gyerekeket és a tanárokat – mondta az ünnepi beszédében Ughy Attila polgármester.
Galgóczy Zoltán a településrész önkormányzati képviselője és Szabó István projektvezető majd Bakos Péterné, a Darus iskola igazgatója mondott köszöntőt.