A bevándorlás kérdésében Magyarország dönthet

Írta:  P.A. 2016.03.26.

Gulyás Gergely volt Kucsák László országgyűlési képviselő vendége a Polgári Magyarországért sorozat újabb esjén.

Magyarországnak nem menekült-, hanem bevándorlási kérdéssel kell szembenéznie, ami nemzeti hatáskör, és ezen a szinten az állam szabadon dönthet arról, hogy kikkel akar együtt élni és kikkel nem. Többek között ezt mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a Polgárok Házában megrendezett fórumon.

guly
A Kucsák László országgyűlési képviselő által kezdeményezett és házigazdaként moderált Polgári Magyarországért elnevezésű beszélgetéssorozat március 17-i állomásán Gulyás Gergely a migrációs problémákról beszélve elmondta, hogy Magyarország teljesítette az ezzel kapcsolatos európai uniós kötelezettségeit.
– Magyarország Európa egészét védi. Nyilvánvaló volt, hogy a háborús térségből érkező emberek között lesznek olyanok is, akik nem csupán a jobb élet reményében, hanem rossz szándékkal jönnek – fogalmazott a politikus. – Az uniós menekültjog világossá teszi, hogy befogadási kötelezettsége az üldöztetés országához legközelebb eső biztonságos országnak van. Jelen esetben ez az ország Törökország. A délszláv háború idején Magyarországnak volt ilyen kötelezettsége, aminek eleget is tett. A magyar álláspont a jelenlegi helyzetben tehát egyértelműen az, hogy bevándorlási kérdéssel állunk szemben, aminek elbírálása nemzeti hatáskör.
Gulyás Gergely az egészség- és az oktatásügy jelenlegi helyzetére áttérve felsorolta azokat az eredményeket, amelyeket az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány 2010 óta elért.
– Az oktatásban végbement változások iránya egyértelműen jó volt. Tarthatatlan volt, hogy az önkormányzatok tartsák fenn az oktatási intézményeket, mert ez az eladósodásukhoz vezetett – mondta a politikus, aki az egészségügyről szólva visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány semmit nem tett e terület fejlesztéséért. – A kormány megszüntette a gyógyszerkasszát jellemző pazarlást azzal, hogy a nagy gyógyszergyártó cégek profitjából 100 milliárd forintot elvonva az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat támogatja. Az állami kézbe vétellel megszűnt a kórházak adóssága.
A jelenlegi belpolitikai erőviszonyokat Gulyás Gergely úgy jellemezte, hogy szerinte nagy pártnak a Fidesz nevezhető ma Magyarországon, míg az ellenzéki oldalon az MSZP közepesnek mondható, a többi baloldali párt pedig kicsi, vagy nem is mérhető.
– A baloldal sok belviszálya is azt mutatja, hogy nem tekinthető kormányzásképes erőnek. A Jobbik erős párt, de egyedül van.