Új szimulátor segíti a légiirányító-képzést

Írta:  Puskás Attila 2016.03.29.

A polgári és a katonai repülésirányítás hazai képzésének modernizálását, és az eddiginél is magasabb szintre emelését teszi lehetővé az Nemzeti Közszolgálati Egyetemen üzembe helyezett háromdimenziós torony szimulátor.


A berendezés jelentősen megkönnyíti a magyar honvédség kiképzési tevékenységét az egyetemi oktatást is megkönnyíti.
- A honvédség alapfeladata Magyarország védelme, a magyar emberek biztonságának garantálása, földön, vízen és levegőben is. Szükség van arra, hogy a polgári légi irányítással együttműködve a légi biztonságot a legmagasabb szinten szolgáljuk, és arra is, hogy fiatal emberek képezzék magukat, és lehetőséget kapjanak a legmodernebb technika elsajátítására – mondta az átadón Simicskó István honvédelmi miniszter.

tsz1
Naponta több mint 90 ezer utasszállító repülőgép indul útnak világszerte, és percenként átlagosan 10 ezer tartózkodik egyszerre a levegőben. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ezekkel az adatokkal is érzékeltette, hogy mekkora felelősség hárul a légiirányítókra.

tsz2
- A Liszt Ferenc repülőtér a tavalyi 10 milliós utasforgalmával minden eddigi rekordot megdöntött, és a debreceni repülőtérre is büszkék lehetünk, amely hamarosan több mint évi egymillió utas szállítására alkalmas légikikötővé válik – mondta Seszták Miklós. – A navigációs technika fejlődése rendkívül gyors, ezért még nagyobb büszkeség, hogy a hazai szakembergárda lépést tud tartani ezzel a tempóval. Magyarország szerepe egyre fajsúlyosabb a polgári és a katonai repülésirányításban. Számos nemzetközi együttműködésben veszünk részt, például a Koszovó feletti magas légtérben közlekedő repülőgépek irányításában, ami Budapestről történik.
A toronyszimulátor hivatalos átadását követően Simicskó István és Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója aláírták azt a megállapodást, amelynek alapján modern alapokra helyezik a katonai és a polgári légi irányítást, annak rendszereit és a szakszemélyzet képzését. A szerződés alapján a magyar állam és a HungaroControl anyagilag is segíti a magyar légi irányítás fennmaradását.