Húzóágazat a kistermelés

Írta:  Puskás Attila 2016.03.29.

Rendhagyó veteményezéssel indította a kerti szezont március 25-én Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kerületi közösségi kertben.

Rendhagyó veteményezéssel indította a kerti szezont március 25-én Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kerületi közösségi kertben. Bejelentette hazánkban az idei év a Kertészkedés Éve lesz, aminek célja a kertészkedésre való ösztönzés és a szükséges tudás átadása.

klertek1
A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak, foglalkoztatást tekintve pedig a legnagyobb lehetőséget rejtő ágazat, ami több tízezer család megélhetését biztosítja. Ennek okán a Földművelésügyi Minisztérium úgy döntött, hogy 2016 legyen a Kertészkedés Éve, amivel nemcsak a kertészkedés hasznosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem egyúttal az egészséges életmódra és az egészséges élelmiszertermelésre is.
– A kertészeti ágazatok összes kibocsátása 2015-ben mintegy 377 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki. Ezen alapul a magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás is, ami tavalyelőtt átlagosan csak mintegy 75 kilogramm zöldséget és mintegy 39 kilogramm gyümölcsöt jelentett. Emiatt a programsorozat célkitűzése az is, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak. A szaktárca a zöldségfogyasztást évi 85 kilogrammra, a gyümölcsfogyasztást pedig 45 kilogrammra kívánja emelni – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, a XVIII. kerületi Szivárvány Óvoda mellett kialakított közösségi kertben tartott sajtótájékoztatón.

Kertből kerüljön az asztalra!


„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program 2012-ben Karcagon, Kovács Szilvia helyi alpolgármester, programigazgató ötleteként indult útjára.
– Jártamban-keltemben azt tapasztaltam, hogy a legtöbb kert gazos, elhanyagolt vagy a kertgondozás kimerül díszkertek, virágoskertek gondozásában, a zöldségek és a gyümölcsök pedig egyre inkább eltűnőben vannak. Úgy gondoltam ezen változtatni kell, ezért hívtam életre ezt a programot, hogy megőrizzük és népszerűsítsük a kertművelés hagyományait.
A programhoz határon innen és határon túlról bármelyik önkormányzat, intézmény, civil szervezet, közösség vagy magánszemély csatlakozhat április 30-ig a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldalon keresztül.


Műveljünk meg minden négyzetmétert!
– Fontos tudatosítani azt is, hogy mindenki képes arra, hogy kertészkedjen – mondta a miniszter. – Ez a budapesti közösségi kert jó példa arra, hogy szemléltesse, a fővárosban is olyan lehetőségek vannak a kertészkedésre, amilyenekre sokszor nem is gondolnánk. De ültethetünk dézsába az erkélyen vagy cserépbe az ablakpárkányon, megéri időt fordítani a növényekre és közös családi programként kezelni a gondozásukat. Ugyanis a kertészkedéshez való hozzáértés Magyarországon egy generációkon át öröklődő tudás, amit nem szabad hagynunk, hogy feledésbe merüljön.
Közösséget teremtettünk!

kertek2
Kerületünkben az önkormányzat kiemelt ügyének tekinti a környezettudatos szemléletmód kialakítását és fenntartását mind a közintézményekben, mind egyénileg, az emberek mindennapjai során.
– Nekünk a mindennapjaink része a zöld gondolkodás, nálunk természetes az, ami máshol példaértékű kezdeményezés. 2014 nyarán a Lakatos lakótelepen az Agora Lokálpatrióta Egyesület üzemeltetésével sikerült létrehozni a kerület első közösségi kertjét, a Lőrinci Kertelőt. Ez egy olyan közösségi kert, amely azt az összefogást igyekszik bizonyítani, hogy a konyhakertek, a zöld szigetek nem érnek véget a kertes övezetek határainál. Ugyanakkor fontos kiemelni azt, hogy ebben a kertben a Szivárvány Óvodának saját parcellája van, ahol szívet melengető látvány nézni, ahogy a gyermekek odahajolva gondoskodnak növénypalántáikról – mondta Ughy Attila polgármester.
A sajtótájékoztatón részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő, Dömötör István alpolgármester, Galgóczy Zoltán alpolgármester és Lévai István alpolgármester. A Földművelésügyi Minisztérium együttműködő partnere a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program.