Követni kell a jogszabályi módosításokat

Írta:  Puskás Attila 2016.03.29.

A helyi adókról rendezett szakmai konferenciát az önkormányzat.

Az önkormányzati adóhatósági feladatokkal kapcsolatos jogértelmezés és joggyakorlat, valamint a helyi jövedéki adóvak kapcsolatos adóigazgatási feladatok összefoglalása volt a témája a XVIII. kerületi önkormányzat által március 22-re szervezett II. Helyi Adó Konferenciának.

konf1
- Minden évben módosulnak az adójogszabályok, és ezeket ilyenkor át kell ültetni a gyakorlatba. Az adóról szóló rendeletek az ügyfelek legérzékenyebb pontját, a pénzt érintik, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Már csak emiatt is fontos, hogy a jogalkotók képben legyenek a szabályváltozásokat illetően – érzékeltette a konferencia fontosságát Hunyadkürti Szilvia, a pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat Közigazgatási és Hatósági Irodájának vezetője.

konf2
A Molnár Ildikó kerületi főjegyző asszony által védnökölt és megnyitott fórum résztvevői, többek között a budapesti kerületek jegyzői és adóhatósági szakemberek, a szakmai nap folyamán átbeszélték a jogszabályi változásokat.
- Ennek célja, hogy egységes legyen a jogszabályok alkalmazása. A változással érintett területek egyébként a helyi adók, azaz az építmény, telek- és gépjárműadók. Módosult a helyi jövedéki adónak nevezett jogszabály is, ami kifejezetten a pálinkafőzésre vonatkozik, aminek nyilvántartását is az elsőfokú önkormányzati adóhatóság végzi – tette hozzá Hunyadkürti Szilvia.