Virágos Magyarországért, virágos kerületünkért

Írta:  2012.08.01.
Kerületünk idén is részt vesz a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő versenyen.

 1994-ben hirdette meg az Országos Idegenforgalmi Hivatal a turisztikai és kertészeti szakma támogatásával az első Virágos Magyarországért országos versenyt, amely mára már mozgalommá nőtte ki magát. Évente közel kétmillió embert mozgósít a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében meghirdetett verseny. A célja a szép, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenése, figyelembe véve a környezetvédelem és környezetgazdálkodás ökológiai követelményeit.
Kerületünk idén is részt vesz a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő versenyen, amelyen fontos szempont volt, hogy milyenek önkormányzat által fenntartott zöldterületek, a lakosság előkertjei, találhatók-e virágok az ablakokban, milyen a település tisztasága.

A szemlén Grigor Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési főosztályának munkatársa, Pollák Erika, a Virágos Magyarországért mozgalom projektmenedzsere, Kanászné Szandy Éva kertészmérnök, a Virágos Magyarországért mozgalom zsűritagja vett részt.
Kucsák László alpolgármester a polgármesteri hivatalban fogadta a vendégeket, majd Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertésszel együtt megtekintették, hogy az idén mennyire szép és virágos Pestszentlőrinc-Pestszentimre.
A zsűri többek között ellátogatott a Pitypang óvodába, amelynek gyönyörű kertje kis zöld szigetként jelenik meg a Havanna lakótelep betontömbjei között.

– Kiemelt nevelési feladatunknak tekintjük a panellakásokban élő gyerekek számára a természetes környezet megteremtését, amelyben nemcsak megcsodálhatják a természet szépségeit, hanem cselekvő, aktív módon vehetnek részt annak gondozásában, óvásában – mondta Knizner Anikó, a Pitypang Óvoda vezetője. – Ennek köszönhető, hogy sajátjukként óvják, védik a közös munka gyümölcsét. Mindennapi életük szerves részét képezi a közvetlen közelségükben élő madarak megfigyelése, gondozása is. A Föld napjához kapcsolódó családi program keretében a szülők, a gyerekek, a dolgozók közösen munkálkodnak az udvar szépítésében. Ilyenkor a szülők által felajánlott növényeket egy hangulatos családi délutánon közösen ültetik el, alakítják a kert arculatát.
Szöveg és fotó: Fülep Erzsébet