A kortalan bábművészet

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.04.

Néhány évvel ezelőtt Meseerdőből érkezett közénk Tündüs Manó, hogy megossza velünk tanulságos történeteit.

Néhány évvel ezelőtt Meseerdőből érkezett közénk Tündüs Manó, hogy megossza velünk tanulságos történeteit. Vadnay Tünde népszerű bábelőadásai a mai gyermekek mindennapjaiban előforduló konfliktushelyzeteket dolgozzák fel játékos formában.

tm

Vadnay Tünde bábművész, mesemondó közel húsz évig dolgozott az Állami Bábszínházban, majd második gyermeke születése után szabadúszó lett. Életre hívta Mesemondó Tündüs Manó bábszínházát, így járva az óvodákat, iskolákat és művelődési intézményeket, hogy minél több gyermekkel ossza meg történeteit és az interaktív mesélés örömét.
– A szüleim azt mondták, hogy négyéves koromban megkérdezték tőlem, mi szeretnék lenni, én meg azt feleltem, hogy színésznő vagy apáca. Akkor ezzel a kijelentésemmel élénk derültséget keltettem a társaságban, de az élet végül is tényleg így hozta, hiszen bábművész és hittantanár lettem – mondta Vadnay Tünde.
A bábszínház vagy bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, de sokan úgy vélik, manapság már nincsen rá kereslet, hiszen a gyerekek a televízióból készen kapják a képi világot.
– Bennem is néha felmerül a kérdés, hogy érdekli-e még az embereket a bábszínház, de a tapasztalat szerencsére rácáfol az aggodalmakra – mutatott rá a kerületünkben élő művész, aki csaknem egy évvel ezelőtt az önkormányzat támogatásával felkerekedett, és elkezdte bejárni műsorával a helyi óvodákat. – A közös mesélés minden formája fantasztikus élmény, amivel játszva bővül a gyermekek szókincse és fantáziája. Ugyanakkor a bábszínház egyfajta előszínház is, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell közönségként viselkedni. Teszik mindezt csillogó szemekkel, gyermeki izgalommal és elfojtott kuncogások közepette, aminél nekünk nem kell jobb visszajelzés.