Rendhagyó irodalomóra

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.03.31.

A kerületi 7-8. osztályos és középiskolás diákok József Attila költészetét és életét felvillantó Vasútállomás című előadáson vehettek részt Tóth Péter Lóránd Radnóti-, Latinovits- díjas versmondó, tanár tolmácsolásában.

Galgóczy Zoltán alpolgármester kezdeményezésére tavaly indult József Attila születésének 110. évfordulója alkalmából a kerületi 7-8. évfolyamos és középiskolásoknak szervezett rendhagyó irodalom óra program. Az eltelt egy év alatt minden érintett diák megtekinthette Tóth Péter Lóránd Radnóti-, Latinovits- díjas versmondó, tanár tolmácsolásában a Vasútállomás című előadást.

ja
Minden magyar iskolás találkozik József Attila alkotásaival az irodalomkönyvek és verseskötetek lapjain, de ezennel a diákok közelebbről ismerkedhettek meg a költő életével. Nem csak verseket hallhattak az előadótól, hanem részleteket is a költő életéből, gyermekkoráról, szerelméről, haláláról. Az élménydús produkció alatt átélhették a félelmet, a szomorúságot, a reményt, a kétségbeesést, a haragot, a humort, a bizalmat...
Tóth Péter Lóránd igyekezett életrajzi történetekkel, érdekes magyarázatokkal kiegészíteni az előadást, egységes képet nyújtva ezzel a költőről, s közelebb hozva őt a mai fiatalokhoz. Több, mint egy évtizedes tanári múltjának köszönhetően ért a diákok nyelvén, s már az első néhány percben meg tudta fogni figyelmüket, felkeltette az érdeklődésüket.
A József Attila költészetét és életét felvillantó Vasútállomás című előadást 2012. december 3-án, a költő halálának 75. évfordulóján mutatta be először a pedagógus előadó. Ez eredetileg egy József Attila verseiből és prózáiból összeállított pódium est volt, viszont később, amikor elkezdett a műsorral iskolákba járni, egy rendhagyó irodalom órává változtatta a műsort, kiegészítve a József Attila szövegeket különböző, a költő életét bemutató történetekkel...