Jó csapatnak jó csarnokot!

Írta:  K.Gy. 2016.04.06.

A Lőrinci Sportcsarnok felújítására pályázik az önkormányzat és a PLER.

Ezerfős nézőterű, modern csarnokot álmodik az önkormányzat és a PLER- Budapest a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrum részét képező Lőrinci Sportcsarnok helyére. Az álom valóra válását segítheti a Magyar Kézilabda Szövetség pályázata. A részvételt március 29-i rendkívüli ülésén támogatta a képviselő-testület.

pler

– Büszkék lehetünk arra, amit a PLER elért – fogalmazott Lévai István Zoltán alpolgármester a képviselő-testület március 29-i rendkívüli ülésén. – Az NB 1 legfiatalabb és legkisebb költségvetéssel működő kézilabdacsapatáról van szó, amely saját hátrányait leküzdve képes évről évre bennmaradni az első osztályban. Ráadásul küzdelmében a közönség is támogatja azzal, hogy a hazai mérkőzések csaknem telt ház előtt zajlanak.
Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott véleményével Petrovai László képviselő (PM) is:
– A főváros egyetlen NB 1-es férfi kézilabdacsapatáról van szó, nagy a felelősségünk – mondta.
Abban, hogy a PLER megérdemli a támogatást, mindenki egyetértett. Az alpolgármester által benyújtott előterjesztés mégis kisebb vitát gerjesztett. Az előterjesztés lényege az, hogy a PLER az önkormányzat támogatásával pályázik a Lőrinci Sportcsarnok felújítására a Magyar Kézilabda Szövetség kiírásának megfelelően. Ha a pályázat sikeres, egy 4000 négyzetméteres új komplexum jöhet létre, edzőtermekkel, új fogadótérrel, jegypénztárakkal, korszerű küzdőtérrel és technikai háttérrel. A felújítás éppen időszerű, hiszen az 1979-ben épült csarnok elavult – még ha a hangulata a régi is –, nem felel meg a mai követelményeknek.
A hozzászóló képviselők örömüket fejezték ki azért, hogy egy olyan fejlesztés került terítékre, amelyik nem a kiemelten támogatott futballt érinti, hanem a második legnépszerűbb hazai labdasportot, a kézilabdát. Többen kételkedtek azonban a fejlesztés tervezett mértékét illetően. Fehér Gábor (MSZP) például úgy érvelt, hogy amennyiben a PLER mégsem képes az első osztályban maradni, a mostani 400 fős csarnok telt házas látványa után elkeserítő lesz a kongó ezerfős nézőtérre pillantani.
Végül mindenkit meggyőzött az, hogy az új csarnok nem csupán a PLER-nek készül, hanem a teljes kerületi sportéletet szolgálja majd, és rendezvények lebonyolítására is lehetőséget nyújt. A testület tehát támogatta a részvételt a pályázaton.

Sport az óvodában

A sportfejlesztések sorát folytatva döntött a képviselő-testület úgy, hogy az önkormányzat segítse négy kerületi óvoda bekapcsolódását a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás-nevelésébe illeszkedő Ovi-Foci programba. Ennek a pályázatnak a feltétele az, hogy a csatlakozó intézményekben szabványos futballpálya épüljön. A testület döntése alapján tehát a pestszentlőrinci Bóbita, Csemete és Napraforgó, valamint a pestszentimrei Gyöngyszem és Napsugár óvoda részvételét támogatják.

ovi
Még mindig óvoda és sport, de már nem pályázat: az önkormányzat saját költségvetéséből támogatja a Kerekerdő óvoda Vadvirág tagóvodájának emeletráépítéses fejlesztését. Az új épületrészben tornaszobát alakítanak ki.

Bemutatkozott a kapitány

A március 29-i ülés fontos része volt, hogy Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya napirend előtt bemutatta Minyóczky Árpád alezredest, a kerületi kapitányság új vezetőjét. A főkapitány úgy fogalmazott, biztos benne, hogy Minyóczky Árpád személyében olyan tapasztalt és felkészült kapitány került a helyi rendőrség élére, aki a bűnügyi és a rendészeti területen egyaránt képes dinamikusan alkalmazkodni a kihívásokhoz és megfelelni az elvárásoknak. Ughy Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy a következő rendes ülésen a testületnek alkalma lesz részletesebb bemutatkozást kérni az új kapitánytól.