A szenvedély hangjai

Írta:  Kerékgyártó György 2016.04.08.

Horgas Eszter és barátai adnak nagyszabású koncertet április 22-én a Sportkastélyban.

Az újat, a kihívást kereste egész eddigi művészi pályafutása alatt Horgas Eszter fuvolaművész. Nagyszabású tematikus koncertjei ezért képesek a mai napig meglepni a mindenre odafigyelő rajongókat is. Április 22-én A szenvedély hangjai című show-t mutatja be meghívott vendégeivel a Pestszentimrei Sportkastély színpadán.

horgas

– Emlékszem, lenézően veregették a vállam a szakmabeliek úgy másfél évtizeddel ezelőtt, amikor azzal az ötlettel álltam elő, hogy a Carmen című produkciómba szeretném Al Di Meola gitárművészt is meghívni – mesélte Horgas Eszter a Városképnek, amikor zenei útkereséséről és korábbi sikereiről kérdeztük. – Senki nem hitte el, hogy egy ilyen világhírű művészt érdekelhet egy magyar lány álma. Al Di Meola azonban érdekesnek találta az ötletet, és minden művészi tudásával segített abban, hogy a produkció létrejöjjön.
A Camen című show fordulópontot jelentett Horgas Eszter pályafutásában: átgondolt tematikus produkciók sorát nyitotta meg, amely a mai napig tart.

Londonból hazatérve

A történet azonban egy kicsit korábban kezdődött: az évezred végén.
– A Zeneakadémián adtam első nagy koncertemet 1999-ben – emlékezett vissza Horgas Eszter. – Nagy siker volt, a végén én mégis elszomorodtam. Akkor döbbentem rá, hogy a klasszikus zenében a szóló fuvolairodalom rendkívül szűk, ezen a koncerten gyakorlatilag mindent eljátszottam, ami egy szólistának kihívás lehet. Akkor mit fogok csinálni a következő évtizedekben, tettem fel magamnak a kérdést.

Komolyat modernül

 

Egy évvel ezelőtt Szentpéteri Csilla zongoraművész adott nagy sikerű hangversenyt meghívott vendégeivel a Sportkastélyban. Ez volt az első alkalom, hogy komolyzene szórakoztató, mégis színvonalas felfogásban és előadásmódban szólalt meg ebben a közegben.
– Horgas Eszter meghívásával ezt a megkezdett sorozatot szeretnénk folytatni – mondta Csempesz Iván főszervező, a Városgazda Zrt. sport-, rendezvény- és médiadivíziójának vezetője. – Meggyőződésem, hogy a klasszikus zene ma is népszerűvé tehető, mert a közönség manapság is igényli a mélyebb zenei gondolatokat, de a korszerű előadásmód is szükséges az érdeklődés felkeltéséhez. A tavalyi koncert bebizonyította, hogy van igénye erre a XVIII. kerület közönségének, ezért kollégáimmal együtt nagy várakozással tekintünk Horgas Eszter fellépése elé.


Szerencsére nem kellett sokat várnia a válaszra. Egy londoni utazás új inspirációkat adott, és egy műfaj, pontosabban egy műfajok közötti műfaj megismerését: a crossoverét.
– Erről hallottam már korábban Vukán Györgytől, de Londonban értettem meg, mi a tartalma ennek a kifejezésnek – magyarázta a művésznő. – Hazatérve felkerestem Vukán Györgyöt, aki szakmai tudásával segített ebben a irányban elindulnom. Óriási felszabadulást jelentett számomra. Régebben az úgynevezett komolyzenében sem volt szokás kottából mereven lejátszani a műveket, a zenészek a megadott témákra közösen improvizáltak, a rendszer csak a 20. században vált merevvé. A crossover visszaadta az improvizáció lehetőségét, és azt, hogy a műfajok hatással legyenek egymásra.
A mindig újat kereső szerző-előadó Horgas Eszter számára azonban hamarosan ez a „műfaj” is kevés lett.
– Nagyon sok lehetőséget tudtam kipróbálni ebben a műfajban – mondta –, de aztán valami mást kezdtem keresni, és rátaláltam a tematikus koncertek nyújtotta lehetőségekre. A mai napig ezzel kísérletezem, nagyon évezem, és az a tapasztalatom, hogy a közönség is érdeklődéssel fogadja.

Ősbemutatók

A szenvedély hangjai tehát egy ilyen tematikus produkció, amely számos újdonsággal várja a közönséget. Például két szerzemény is itt hangzik majd el először.
– Wolf Katit kértem fel, hogy énekelje el egy új dalomat, és ő lesz az énekes szólista egy Bernstein-átiratban is, amit így eddig még nem játszottam – árulta el Horgas Eszter.
Az est vendége lesz egy kerületi illetőségű, nemzetközi hírű csapat is: a Botafogo Táncegyüttes. A koncert 19.30-kor kezdődik április 22-én a Pestszentimrei Sportkastélyban.