Fél évszázad a kerületben

Írta:  Puskás Attila 2016.04.17.

90 évesen is rendkívül aktív Erzsike néni, aki több mint ötven éve él a kerületben.

Az önkormányzat nevében Ughy Attila polgármester és a Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte fel a 90. születésnapját április 11-én ünneplő Fülep Gábornét. A több mint 50 éve a XVIII. kerületben élő Erzsike néni 1926-ban született a fejér megyei Baracson, április 7-én, de hivatalosan csak négy nappal később anyakönyvezték.

f cimlap

Az idősen is aktív, jó kedélyű asszony két idősebb testvérével és három unkatestvérével együtt a Baracstól mintegy 20 km-re lévő Perkátán nőtt fel. Szülei gazdálkodók voltak. A család a II. világháború alatt a környéken dúló heves harcok miatt szinte mindenét elveszítette. Erzsike néni édesapja 1946-ban elhunyt, édesanyját pedig a Rákosi-rendszer alatt kuláklistára tették.
A fiatalasszony 1949-ben ment feleségül Fülep Gáborhoz, akit a háború alatt ismert meg. A férfi a háború után a BKV (jelenleg BKK) elődjénél a BSZKRT-nál helyezkedett el villamos kalauzként.
Erzsike néni a Vörös Október Ruhagyár kispesti egységének varrodájában kapott munkát. Később kitanulta a virágkötészetet és nyugdíjba már virágkötőként vonult, de még négy évig a szakmában dolgozott.

f bent

A virágok iránti szeretete megmaradt, amit a ház kertjében is évről évre látni lehet.
- Nagyon szeretek kertészkedni, alig várom a jó időt, hogy kimehessek a kertbe – mondta az ünnepelt, aki úgy véli, hogy a szellemi frissességét a mozgás szeretetének is köszönheti. – Nem szabad elhagyni magunkat, kell a mozgás, a rendszeres séta. A családom nagyon félt, de amikor nincsenek itthon, néha „kiszökök”a szemközti boltba. Annyi séta kell az embernek.

Erzsike néni a ház felső szintjére vezető 19 lépcsőt is napi rendszerességgel megjárja, ahogy mondja, neki ez a „torna óra”. Hat éve combnyaktörést szenvedett, de hamar felgyógyult belőle, és a gyógytornásszal végzet feladatokat időnként önszorgalomból egyedül is megcsinálta.
A 90 éves asszonyt szerető család veszi körül, két unokája mellett a három dédunokáját, az 5 éves Barnabást, és az egyformán 3-3 éves Dénest és Andrást is gyakran látja.