Elfogadnák az Erzsébet-utalványt

Írta:  2012.09.11.
Az Erzsébet-utalvány és az egészségkárosultak támogatása volt a rendkívüli testületi ülés témája.

Az önkormányzat szociális rendelete nem teszi lehetővé, hogy krízishelyzetben lévő kérelmező által benyújtott kérelem, majd
jövedelem- és vagyonvizsgálat nélkül bármilyen szociális ellátást folyósítsunk lakosaink részére. A rendelet nevesítve tartalmaz olyan krízishelyzetet, amikor a kérelmező rendszeres pénzellátás folyósítását megelőző ellátatlan időszak alatt – kérelemre – rendszeresen folyósított segélyben részesülhet.
A képviselői felvetéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy a nyári időszakban ilyen indokkal senki nem fordult segély iránti kérelemmel a hivatalhoz.
A polgármester tárgyal továbbá a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központtal és az illetékes minisztériumokkal annak érdekében, hogy az Erzsébet-utalvány elfogadható legyen a kerületi intézményekben is. Ez felmerült már korábban is, ám az utalvány bevezetése annyira bonyolult adminisztrációt kíván, annyira hosszadalmas, hogy az intézmények azóta is elzárkóznak tőle. Az adminisztratív kötelezettségek átalakítása megoldhatja a problémát, és ez sok családnak jelenthet könnyítést a családi költségvetés tervezésénél.