Gőgös a Bal18-ban

Írta:  P.A. 2016.04.18.

Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa volt április 13-án a Bal18 vendége.

Az országgyűlési képviselő többek között beszélt az állami földek eladásáról is, de elmondta véleményét a baloldal népszavazási törekvéseiről, az üzletek vasárnapi zárva tartásának eltörléséről, és menekültekkel kapcsolatos betelepítési kvóta kérdéséről is.

gog
Az állami földek eladását Gőgös Zoltán gazemberségnek nevezte. Szerinte bármikor következik be kormányváltás, meg kell majd vizsgálni, hogy ki milyen pénzből vette a földet, és ha ez a forrás nem tiszta, akkor törvényes keretek között vissza kell venni ezeket a földeket.
A politikus szerint az MSZP-nek folytatnia kell a népszavazási kérdésekben az aláírásgyűjtéseket. A vasárnapi boltzár feloldásáról szólva Gőgös Zoltán emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi szocialista kormányzás idején 100 százalékos pótlék járt a hétvégi munkáért, és 850 munkaügyi ellenőr vizsgálta, hogy a munkáltatók betartják-e az előírásokat. A politikus szerint egy esetleges 2018-as kormányváltás után nem várható el, és nem is lehet a 2010 előtti világot visszahozni.
A jövőben a kisembert, a hétköznapi embert védő politikára lesz szükség – mondta Gőgös Zoltán, aki szerint a választási stratégiában – a szükséges összefogás ellenére - nem szabad görcsösen ragaszkodni a pártszínekhez, és építeni kell a civilekre is. – Meg kell nézni, hogy az egyes körzetekben ki az az ember, aki esélyes ara, hogy érdemben megszólítsa a választókat.
A kormánynak az uniós kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási törekvéseiről Gőgös Zoltán úgy vélekedett, hogy az ellenzéknek minden eszközt mozgósítania kell ellene, de azt is tudomásul kell venni, hogy Magyarországon az emberek többsége alapvetően nem nagyon szereti az idegeneket.
Agrárpolitikusként Gőgös Zoltán aggodalmát fejezte ki, hogy az állami földeladásokat a kormány esetleg kiterjeszti az erdőkre is. Ezt azért tartja veszélyesnek, mert az erdőben a hozzá nem értő gazdálkodással okozott kár nehezen helyrehozható.
P. A.