Az elkerülhetetlen felé

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.19.

Szentendréről érkeztek ikonok a PIK-be.

„...Már-már reménnyel...” címmel nyílt meg a szentendrei IKON Csoport kollektív tárlata április 6-án a Pestszentimrei Közösségi Házban. A kiállításon az élet sokszínűségének képei tárulnak elénk.

i1
Az IKON Csoportot Szentendrén vagy a környékén élő festők, grafikusok, fotográfusok hozták létre 2004-ben. A művészeti egyesület tagjai bármiféle műfaji megkötés nélkül, saját munkásságuk hatékonyabb gyakorlása és bemutatása, valamint a kultúra értékeinek felismerése, megőrzése és továbbadása érdekében dolgoznak együtt. A csoporton belül kitűzött és elfogadott célok érdekében ki-ki saját látásmódjával, eszköztárával, illetve képességei szerint alkot, szem előtt tartva a szentendrei képzőművészeti hagyományokat. Működésük hármas tartóegységének a minőséget, a művészi alázatot és a toleranciát tekintik, mely eszmék alapján egyetértésben és szeretetben tevékenykednek.

i2
A „...Már-már reménnyel...” című kollektív kiállítást S. Nagy János műgyűjtő nyitotta meg. A tárlat címe és mottója – idézet Illyés Gyula Kháron ladikján című esszéregényéből – arra kíván rávilágítani, hogy életünk minden egyes apró boldog mozzanata szemben áll a biztos véggel. Erre épített kiállításával a csoport 13 tagja oly módon, hogy az alkotásaikon keresztül önmagukkal és másokkal is megosszák az életbe vetett hitet. Ki-ki a maga módján, változatos technikákkal, anyagokkal és stílusban, hol a természet szépségeinek, hol hétköznapi pillanatoknak a megörökítésével vagy éppen a színek szövevényes fonalával.

A kiállítás nyitvatartási időben április 21-ig tekinthető meg a PIK Galériában.