Zöldség- és gyümölcskóstoló a Kossuth téren

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.04.19.

Az egészséges táplálkozás volt a témája a Lőrinc 2000 SE Kossuth téri rendezvényének.

A Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása című projekt keretén belül a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület "A prevenció jegyében az egészséges táplálkozásról" címmel rendezett játékos, rekreációs napot április 16-án, a Kossuth téren, ahol korosztálytól függetlenül ingyenes szűrővizsgálatot is végeztek.

eg1

A Kossuth tér a XVIII. kerület legnagyobb és legszebb közparkja a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat keretében valósult meg. A megújult park alkalmassá vált közösségi programok megszervezésére is.
Kitavaszodott, a fák, a bokrok egyre inkább zöld ruhát öltenek, s az idő is alkalmassá vált közösségi programok megszervezésére.
Ezért a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület a Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása című projekt keretén belül „A prevenció jegyében az egészséges táplálkozásról” címmel játékos, rekreációs napot rendezett a Kossuth téren. A parkban szólt a zene és közben aki akart, szűrővizsgálatokon (vércukor-, vérnyomásmérés) vehetett részt és táplálkozási tanácsokat is kaphatott.
Egy másik sátorban különböző gyümölcsöket, zöldségeket lehetett megkóstolni a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület jóvoltából. S akit a kézművesfoglalkozás érdekelt, különböző gyümölcsökből, zöldségekből készíthetett saját ötlete, vagy minta alapján képeket, bábokat, különböző figurákat. S ha alkotás közben az orrát megcsapta a gyümölcs illetve zöldség kellemes illata és kedvet kapott a megkóstolásához, azt bátran megtehette. Sőt az volt a cél, hogy ezekből az egészséges finomságokból a gyerekek minél többfélét megkóstoljanak. Természetesen a felnőttek is lehetőségük nyílt rá.

Ismét együtt a Kossuth téren


A Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület következő rendezvénye május 7-én lesz, szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretén belül, Generációk együtt, mozgás szabadban címmel a Kossuth téren. Ezúttal is szerepel a programban életmódtanácsadás, szűrővizsgálatok, családi sportvetélkedők, választható szabadban űzhető sportok kipróbálásra, és kézműves foglalkozásra is lehetőség nyílik.
Miért szükséges rendszeresen sportolni, címmel előadást hallgathatnak az érdeklődők, utána kérdés-felelettel, beszélgetéssel, folytatódik a program.


– A rendezvény alapgondolata az volt, hogy eltérjünk a szokásos sémától, vagyis attól, hogy a résztvevők előadásokat hallgathatnak az egészséges életmód jegyében, ami nem biztos, hogy eléri a kívánt eredményt – mondta Eszes János, a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület programszervezője. – Miután egy kellemes hangulatú, ligetes környezetben tartottuk a rendezvényt, úgy gondoltuk, hogy más eszközökkel érjük el azt, hogy a gyerekek megkóstolják, sőt meg is kedveljék a gyümölcsöket, zöldségeket.

eg2
Gyakran találkoztam azzal a problémával a nyári táborokban, hogy a gyerekek nem kóstolták meg ezeket az egészséges finomságokat, vagy ha igen, akkor is csak keveset fogyasztottak belőlük. Amikor a program keretében felszeletelték a zöldséget, gyümölcsöt, megérezték az illatát, az már esélyt adott arra is, hogy meg is kóstolják azokat, és megszeressék az ízüket.
Délután több iskolai csoport, nyugdíjas asztaliteniszezők, a Zenevár Óvoda apróságai is kilátogattak a Kossuth térre.
A kézműves foglakozásokat a Szeretve Tanulni Egyesület tartotta. Amig a gyerekek alkottak –, természetesen különböző növényi alapanyagokból –, addig a szüleik életmódtanácsadáson, szűrővizsgálaton vehettek részt.
A gyerekek munkáit a programszervezők lefényképezték, hogy bemutathassák majd kiállításon is azokat. Mohai Tibor, az Eötvös iskola pedagógusa műsorvezetőként működött közre.