Családias könyvtár a Havannán

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.04.19.

A Havanna-lakótelepi Könyvtár sokféle színes programmal várja a gyerekeket és a felnőtteket.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Havanna-lakótelepi Könyvtára eléggé eldugott helyen található. Sajnos nem jelzi útbaigazító tábla, és az épület bejárata is nehezen fedezhető fel. Ezt azonban bőven ellensúlyozta az, hogy a könyvtárban kellemes élmény várt rám.

hav1
Az előtérbe belépve két kiállítás is látható: az egyik Shakespeare, a másik Kondor Béla életének legfontosabb állomásait mutatja be.
Hargitai Judit, a könyvtár megbízott vezetője kedvesen fogadott, és nagy szeretettel beszélt a „birodalmáról”.
– Nagy kincs ez a családias könyvtár – mondta –, a lakótelepiek nagyon szeretik ezt a helyet. Itt minden korosztály megfordul, de főként a középkorúak és az idősebbek. Már ismerem a könyvtárlátogatókat, tudom, ki milyen könyvet szeret, és aszerint ajánlok olvasnivalót.

hav2
A könyvtárnak mintegy 800 tagja van, akik 14 ezer kötet közül válogathatnak.
– Kéthetente kapunk új könyveket, és igyekszem olyan programokat is szervezni, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt.
Nagy sikere volt többek között a Szeleburdi Meseszínház produkciójának, ezért az idén is meghívjuk a társulatot. A terveinkben szerepel író-olvasó találkozó is, amelyre Nemere Istvánt szeretnénk meghívni. Óvodás- és iskoláscsoportok is ellátogatnak a könyvek birodalmába, hogy ismerkedjenek annak különleges atmoszférájával.
Ennek jegyében április 21-én délelőtt a Darus iskola egyik osztályának tart itt előadást Tósoki Anikó előadóművész.
– A gyerekek nagyon szeretik a kézműves foglalkozásokat is. A munkáikat hazavihetik, de a legjobban sikerült alkotásokat egy ideig a látogatók is megtekinthetik a könyvtár vitrinjében.
A programban évek óta szerepel a minden hónap első hetében megszervezett Csevegő csütörtök, amelynek érdekessége, hogy a témáját mindig a résztvevők határozzák meg.
– Az önkormányzat évről évre jelentős összeggel támogatja a könyvtárat, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy színvonalas programokat tudjunk szervezni és újabb könyveket szerezhessünk be – tette hozzá Hargitai Judit.