Rend lehet az Almáskertben

Írta:  2012.09.15.
A többség akarja, néhányan még nem. Már csak néhány telektulajdonos józan belátása szükséges ahhoz, hogy végre rend legyen az Almáskertben.

Az új városvezetés másfél éve hozott létre munkacsoportot a gondok megoldására - képünkön Lévai István Zoltán alpolgármester egy területbejáráson

Lakossági fórumokon, közösségi eseményeken, riportokban gyakran hangzik el, hogy az imreiek szeretnének lépést tartani Pestszentlőrinc és a szomszédos városrészek fejlődésével. A településrészen belül két olyan terület is van, amely évtizedek óta hathatós beavatkozást kívánt: a nemrég még falusias képét őrző, a fejlesztésekben kissé lemaradt városközpont és almáskerti rész, amelynek jogi rendezése a feltétel ahhoz, hogy Imre e része is modern kertvárossá válhasson. A városközpont fejlesztése – hosszas tervezés és pályázati előkészítés után – a nyár elején a gyakorlatban is megkezdődött. Most remény van arra, hogy végre az Almáskertben is mozduljon valami.
Az 1998 novembere óta belterületnek számító Almáskert legnagyobb gondja – mint minden kárpótlási területnek – a megosztottság. 143 telket birtokol itt mintegy 170 tulajdonos, köztük néhányat az önkormányzat is. 

A csatornázottság hiánya is problémna

− Rendszeres közvetlen kapcsolatot tartok a 170 tulajdonossal. Sokan belefáradtak a várakozásba, az ígéretekbe. Az elmúlt egy évben azonban a többségnek sikerült egyezségre jutnia a közös cél érdekében – mondta el Kapás Zsanett, a terület problémáinak rendezésére tavaly alakított munkacsoport vezetője.
− Valójában két egymástól elkülönülő részről kell beszélnünk – mutatott rá Kapás Zsanett.
Az egyik az Alacskai út és a Határ út által határolt terület, ahol az önkormányzatnak is van nyolc telektulajdona. Itt a tulajdonosok 95 százaléka egyetért a közös célokban, és egy hamarosan hivatalosan is megalakuló vízközműtársulatba tömörültek, amivel lehetővé válik a terület jogi szabályozása is. Ez után következhetnek a fejlesztések.
A másik rész az Alacskai út, a Határ út és az Orgonafüzér utca által határolt terület, amely kaotikus képet mutat, itt egyelőre pár tulajdonos nem hajlik a megegyezésre.
− Az önkormányzat gyors és hatékony megoldást szeretne, ezért a szabályozási terv elkészítésével egy olyan megoldást próbálunk nyújtani, amelyik a legegyszerűbben, leggyorsabban teszi lehetővé a telkek kialakítását – mondta a munkacsoport vezetője.

A terület takarítását már tavaly elkezdte az önkormányzat