Cserjék a közintézményeknek

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.20.

A Föld napja alkalmából cserjeosztást szervezett a kerületi önkormányzat a helyi közintézmények részére. A növényeket április 19-én a Bókay-kertben adták át.


A Föld napján világszerte különféle programokat, faültetést, hulladékgyűjtést és konferenciákat rendeznek, hogy felhívják a figyelmet természeti környezetünk megóvására. Az ügy érdekében először Denis Hayes amerikai egyetemista szólalt fel, 1970. április 22-én, és húsz évvel később világmozgalommá vált a kezdeményezése. Magyarország az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz, és azóta közel 200 országban több mint egymilliárd ember tesz egy időben a környezetért.

cserje
Kerületünkben az önkormányzat környezetvédelmi csoportja összesen 2200 cserjét – levendulát, fagyalt, nyári orgonát, gyöngyvesszőt, loncot, rózsaloncot, aranyfát – osztott szét 42 közintézménynek, vagyis óvodáknak, iskoláknak, szociális intézményeknek.
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kerület, ahol élünk, minél zöldebb, kertvárosi képet mutasson. Ennek apropóján az év folyamán különféle pályázatokkal támogatjuk a közintézményeket és a lakosokat egyaránt, hogy szépítsék és gondozzák a környezetüket – mondta Dömötör István alpolgármester. – Most a közintézmények pályázhattak, és örömmel tapasztaltuk, hogy a dolgozók már kora reggel sorban álltak, hogy átvegyék a cserjéket, amelyeket ők maguk ültetnek el és gondoznak. Jó visszajelzés ez számunkra, hiszen azt mutatja, hogy valódi igény van a növényekre, és az intézmények igazán fontosnak tartják környezetük szebbé tételét.