Többé nem dohányzom!

Írta:  K.Gy, 2016.04.21.

Ingyenes dohányzásról leszoktató kurzusra várta az elszánt füstölgőket a Kondor Béla Közösségi Ház április elején.

Ingyenes dohányzásról leszoktató kurzusra várta az elszánt füstölgőket a Kondor Béla Közösségi Ház április elején. A csoportot Fekete István, a Hetednapi Adventista Egyház nyugdíjas lelkésze vezette, aki sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik a leszokó emberek mentális vezetésében.

doh
˗ A Tétényi úti kórház egyik lelkiismeretes orvosa kezdett el azzal foglalkozni, hogy miképpen lehetne segíteni a szívbeteg embereket az életmódváltásban – magyarázta a Városképnek Fekete István. - Mindez még a hetvenes-nyolcvanas években történt, és hamar rájött, hogy nem győzi egyedül a rengeteg feladatot. Ő hozta létre a Szíves Házat, ahol pszichológusok készítettek fel elkötelezett laikusokat a feladatkörre. Ezen a képzésen vettünk részt néhányan az egyházunkból, és azóta teljesítjük ezt a küldetést.
Fekete István elárulta, az adventisták, akik között nincs dohányos ember, fontosnak tartják, hogy segíthessék azokat, akik e szenvedélybetegségben szenvednek. A kurzus mindig nyolc napos, mert a szakmai tapasztalat szerint mindössze öt nap elegendő a cigaretta elhagyására, három újabb nap pedig arra, hogy az elhatározás elmélyüljön. Ez idő alatt a kapcsolattartás a kurzus résztvevőivel folyamatos, Fekete István úgy fogalmazott, őt akár éjjel is hívhatják, ha tanácsra van szükség.
˗ Jó tapasztalatokkal zárult a Kondorban rendezett kurzus – mondta. - Hatan jelentkeztek, egy férfi biztosan leszokott, egy résztvevő betegség miatt kimaradt, de vissza kar térni egy újabb csoportba. Négyen még ingadoznak, de már elindultak a leszokás útján. Ez nagyon jó arány. Tudom, hogy nem könnyű leszokni, de örömmel segítünk.