Nem nőtt a betörések száma Ganzkertvárosban

Írta:  2012.09.20.
A legtöbbet a közösség teheti a közbiztonságért. Ez a Kandó iskolában rendezett lakossági fórum legfőbb tanulsága.

A kommunikáció az összefogás segíthet a legtöbbet

Az egymásra figyelés, a szomszédok közötti kommunikáció és bizalom sokat javíthat a közbiztonságon, és nagyon sokat tehet egy közösség a bűnmegelőzés érdekében. Így lehet összefoglalni a Kandó iskolában a közbiztonságról szeptember 17-én tartott lakossági fórum lényegét.
A fórumot a Ganz Ábrahám utcában júliusban elkövetett késelés utáni lakossági petíció miatt hívták össze. Dámsa József, Ganztelep és Ganzkertváros fideszes önkormányzati képviselője akkor elmondta, hogy a hozzá érkező levelek szerint sokan úgy érzik, a betörések is egyre gyakoribbak a környéken, és a korábbinál ritkábban látnak rendőrjárőrt az itteni utcákon.

Nem nőtt a betörések száma

Kékesi András, a XVIII. kerület rendőrkapitánya a fórumon elmondta, hogy bár érthetően riadalmat keltett a késelés – egy rajtakapott betörőt üldöző tulajdonost sebesített meg a bűnöző társa –, és felkavarta az itt élőket, mégsem szaporodtak a betöréses lopások a kertvárosban.

A ganzkertvárosiak korábban petícióban kérték a rendőrség segítségét

– Az esetig öt betöréses lopás volt a környéken, az azóta eltelt időszakban, szeptember 17-ig bezárólag szintén öt, így elmondható, hogy kevesebb lett az elkövetés – tette hozzá Kékesi András.
Megtudtuk, hogy a petíció átadását követően a kapitányság az önkormányzattól korábban kapott három járőrautóból egyet átcsoportosított éjszakai szolgálatra, és hogy a nappali gyalogos és autós járőrözés is megfelelő. Az, hogy a lakosság ritkán találkozik a járőrrel, az alacsony létszám miatt van, és nem azért, mert nincsenek jelen az utcán a kerületi rendőrök. A rendőrségi pontokon megtalálhatók a szolgálatban lévő rendőrök, illetve ha éppen terepen vannak, akkor a közvetlen mobilszámon hívhatók.
– A rendőrök kint vannak az utcán, de több jármű kellene ahhoz, hogy látványosabban tudják ellátni a szolgálatot – mondta a rendőrkapitány.

Ne féljünk bejelenteni

A fórumon a megoldásokat, lehetőségeket érintő kérdésekre adott válaszokban elhangzott, hogy minél hamarabb kap információt az intézkedő járőr, annál nagyobb az esély a sikeres felderítésre. A lakosság azzal tud a legtöbbet segíteni, hogy a lakóközösségek tagjai, a szomszédok megbíznak egymásban, és figyelnek egymásra. 

A fórumot Dámsa József képviselő hívta össze

A rendőrség munkatársai az elmúlt évben több alkalommal is tartottak közbiztonsági előadást időseknek és iskolásoknak, mivel ez a két korosztály van leginkább kitéve a trükkös lopásoknak és az utcai rablásoknak.
A rendőrkapitány elmondta, hogy számos esetben sikerült gyorsan elfogni a tettest lakossági bejelentés alapján, de összehangolt akciók keretében is értek el gyors eredményt.
– Ilyen volt a Lakatos-lakótelepen tevékenykedő görkorcsolyás rabló esete, aki fényes nappal tépte le idős hölgyek nyakláncát. Őt is egy összehangolt akció során sikerült elfogni.
Dámsa József szerint a lakók sokat tehetnek azért is, hogy valós kép alakuljon ki a kertváros közbiztonsági helyzetéről.
– A legkisebb szokatlan esetet is jelentsék be. Bármennyire is kellemetlen, jelezzék, ha valami szokatlant észlelnek – mondta Dámsa József.
Kékesi András hozzátette még, hogy sok múlik azon, miként segítjük a gyermekeinket abban, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává, illetve olyan magatartásformára kell nevelni ők, amelyhez igazodva nem követnek el bűncselekményt.

Korábbi cikkünk: Aggódik a kertváros