Bókay-biológiaverseny

Írta:  Gönczöl András 2016.04.27.

A 18. alkalommal megrendezett országos biológiaverseny döntőjét április 22-én tartották a Bókay Árpád Általános Iskolában. A döntőbe való bejutásért komolyan meg kellett dolgozni.

A verseny megálmodója és főszervezője, Krakkerné Berki Hajnalka a döntőt megelőzően mesélt az ide vezető útról.
– A biológiaversenyt 18 éve hasonló tematika szerint rendezzük. A versenyzők két korcsoportja, vagyis az 5–6. és a 7–8. osztályosok meghatározott témában és tematika szerint pályamunkát készítenek. A pályamunkákat játékosan, például rejtvény, társasjáték vagy makett formájában is fel kell dolgozni. Ezt követi két komplex feladatsor otthoni megoldása a klasszikus biológia témaköreiben. A kísérleteket, megfigyeléseket dokumentálni is kell.

boka1
Az összesített eredmények alapján a legtöbb pontot elérő 20-20 tanulót hívták meg a döntőbe, amely írásbeli és szóbeli fordulóból állt. A pályamunkákból kiállítást rendeztek, ahol alkalom nyílt egymás munkáinak megismerésére, új és hasznos ötletek begyűjtésére. A kiállítás minőségi anyagát elnézve nem tűnik túlzónak egy vándorkiállítás ötlete.
Galgóczy Zoltán alpolgármester kollektív dicsérettel kezdte a megnyitóbeszédét: – Ti, akik már két fordulón is túljutottatok, méltán lehettek büszkék magatokra, felkészítő tanáraitokra és szüleitekre. Önkormányzatunk nevében is kívánom, hogy erre a közös komoly munkára az elért egyéni eredménytől függetlenül mindenki sikerként emlékezzen, mert én itt és most csak győzteseket látok.
Nézzük, milyen feladatok várták a két korosztály döntőseit...

boka2
Az 5–6. osztályosokat: Képzeld el, hogy cinege vagy és egy öreg fa odújában élsz! Innen figyeled a fa és környéke lakóit. Pályamunkádban mutasd be, mit látsz az egyes évszakokban, napszakokban. Kik élnek a fán, a fában és a környékén? Milyen örömei és bánatai vannak a fának?
A 7–8. osztályosokat: Pályamunkáitokban mutassátok be az emberi tevékenység környezetkárosító hatását és a problémák orvoslásának lehetőségét!
Az országos biológiaverseny döntőjének vendége volt Náray-Szabó Gábor professzor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, Hunyadi István városigazgató és Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató.
A verseny hosszú ideje az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program szakmailag és anyagilag is támogatott hivatalos rendezvénye. További támogatók a XVIII. kerületi önkormányzat és Marton Kinga, a Jávorkút Erdei Iskola tulajdonosa.