Bűnmegelőzés és áldozatsegítés

Írta:  Gönczöl András 2016.04.22.

Idősek számára tart bűnmegelőzési előadásokat rendőrség.

Sokan emlékeznek Alfonzónak a mai napig is aktuális mondására: „Na idefigyeljenek emberek!” Szomorú valóság, de igenis oda kellene figyelni a bűnmegelőzési tanácsokra. Az idősebb generáció tagjai ilyen-olyan, sokszor korfüggő okok miatt nagyobb mértékben szenvedő alanyai az igen jól szervezett bűnözői körök támadásainak.
A kerületi rendőrkapitányság két munkatársa, Keviczky Csilla rendőr hadnagy és Fábián Mónika rendőr főtörzsőrmester bűnmegelőzési előadásai elsősorban a szép korúaknak szólnak. Ez alkalommal a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Havanna kiskönyvtára április 18-án látta vendégül az érdeklődőket a Csontváry utca 32. szám alatt.

bun
A bűncselekmények széles tárháza került terítékre: trükkös lopások, első sorban az ”unokázós” fajtája, egészségügyi állapot felméréssel egybekötött árubemutatók, a zseblopások elleni védekezés, besurranásos lopás, az un. nyári betörések, strandi lopások és
végül egy több napos külföldi, vagy hazai utazások előtt mire is érdemes odafigyelni.
Az előadás interaktív, minden bűncselekmény típus elleni védekezési tanácsokat követően kérdezhettek a vendégek, illetve a saját tapasztalatok kibeszélésére, megosztására is adódott lehetőség.
Komoly sebeket szenvedett az idősebb emberekre oly jellemző bizalmi faktor. Nem könnyű annak eldöntése, kiben és mikor bízhatunk. Ezek a bűnözői körök pont az idősek, szinte a velük született bizalmával él vissza. Az is kiderült, mennyire fontos a talpraesettség, vagy a taktikus, ám nagy lélekjelenlétet kívánó visszakérdezési technika. Ez utóbbi a telefonos próbálkozások alkalmával lehet sikeres.
Közhelyesnek tetszik az a végkövetkeztetés, mely szerint a bűnmegelőzési tanácsok százszázalékos betartásával minimálisra csökkenthető az áldozattá válás esélye.
Egy, az előadás végén feltett hallgatói kérdésre: ”Vajon miért nincs teltház?”, önmaga adta meg a választ: ”Hihetetlen egyes emberek közönye. Egy-egy előadás meghallgatásával, majd a kapott információk hasznosításával kizárhatóak a rossz tapasztalatok. Na, mozgás ”öregfiúk és lányok!”
Amennyiben a határozott felkérés táptalajra hull, jelezzük, a következő bűnmegelőzési és áldozatsegítési előadásra 2016. május 5-én délelőtt 11-kor a Pestszentimrei Kiskönyvtárban kerül sor ( Nagykőrösi út 56.).