Rendet tesz a cég, mégis támadják

Írta:  2012.09.28.
Rengeteg pozitív visszajelzés igazolja a kerületi társasházak kezelésével foglalkozó TH18 Létesítménygazdálkodási Kft munkáját.
Dr. Tóth Tibor József másfél éve vette át a TH18 Kft. ügyvezetői posztját. Nehéz feladatot vállalt, mert már az első időszakban sok panasz érkezett hozzá a cég addigi működésével kapcsolatban.

– Emiatt az elsődleges feladatom az volt, hogy felmérjem a társaság helyzetét, áttekintsem a tevékenységét, leszűrjem a szükséges tanulságokat, és egyben hozzákezdjek a cég megújításához – emlékezett a kezdeti nehézségekre az ügyvezető. – Az átvizsgálás eredményeként megállapítható volt, hogy jó néhány esetben megalapozottak voltak a panaszok, mert a közös képviseletet ellátó cég nem mindig tekintette partnernek az adott társasházat vagy éppen annak tulajdonosait, ezért nem is alakulhatott ki jó viszony a képviselet és a társasház között. Ennek következménye sok esetben a társasház működésében, például a rossz anyagi helyzeten is meglátszott.


Képtelen helyzetek

Az ügyvezető szolgálatnak és szolgáltatásnak tekinti a társasházak képviseletét.
– Tisztelni kell minden egyes ügyfelünket! Erre próbáltam rávenni akkori kollégáimat is, akik közül sajnos nem mindenki tudta ezt a gondolatot magáévá tenni, mert volt, aki nemcsak az ügyfeleinket nem tisztelte, de még a munkaadóját sem.  
Az önkormányzat dobott mentőövet

Tóth Tibor József azt tapasztalja, hogy a TH18 Kft. negatív megítélésében a helyi politika egyes szereplőinek az aknamunkája is szerepet játszik.
– A társasházkezelés nem politikai tevékenység, még akkor sem, ha önkormányzati cégről van szó. Igaz, hogy az országos médiában egy társasház miatt kedvezőtlen színben tüntetik fel a céget, de ezt kezeljük, és megtaláltuk a megoldást az ominózus ház, a Csontváry utca 30–38. problémájára.
A társaság azzal is szembesült, hogy néhányan tisztességtelenül eljárva módszeresen keltik rossz hírét a TH18 Kft-nek.
– Több tulajdonos jelezte nekem is, hogy jelenleg ellenzéki szocialista önkormányzati képviselő a társaságunkat éppen a Csontváry utcai ház korszerűsítése kapcsán olyan cselekedetek miatt tette felelőssé, amelyek megszavazására néhány éve ő és a társa agitálta legjobban a tulajdonosokat.
A társasház tulajdonosaival olyan hitelkonstrukciót szavaztattak meg annak idején, amelynek a kötelezettségeit nem mérték fel.
– A megoldás érdekében az önkormányzat júniusban 3,5 millió forintos közös költséget fizetett be a társasház helyett, így sikerült elkerülni, hogy a lakók áram nélkül maradjanak, és leálljon az épületben a lift. Gondolom, ennek fényében az már senkit sem lep meg, hogy január óta ingyen képviseljük ezt a házat, mert fizetni nekünk sem tudnak.
 


Az a képtelen eset is előfordult, hogy éppen a cég dolgozója uszította egy társasház tulajdonosait az őket képviselő TH18 Kft. ellen, miközben nem járt be a munkahelyére. Egy másik alkalmazott pedig a saját zsebére dolgozott.
– Természetesen megváltunk tőlük, mert hogyan tudna bárkit is tisztességesen képviselni egy olyan ember, aki az efféle cselekedetektől sem riad vissza? Az első időszakban tehát nemcsak külső, hanem belső problémákkal is meg kellett küzdeni. A tavalyi év végéig zajló folyamat egyben egyfajta megtisztulás is volt, aminek nyomán ebben az évben már újult erővel kezdhettük meg a munkát.

Felelős döntésekben segít a TH18

A nehéz anyagi helyzeten túl jelentős problémát okoz a közös képviseletnek a társasházak állapota is, amely egyben a tulajdonosokat is napi üzemeltetési gondokkal szembesíti. A házak jelentős része immár korszerűtlen, sokba kerül a fűtésük, a fenntartásuk, és nemegyszer a ház állaga sem kielégítő. A felújítás, mint ahogy egy családi házé is, sok pénzbe kerül, de egy társasházban azért a költségek megoszlása megkönnyítheti azok viselését. 
– Mind a fűtéskorszerűsítéssel, mind az épületfelújítással kapcsolatban vannak tapasztalataink és projektjeink, amelyeket az adott igényekre, lehetőségekre tudunk szabni. Az ilyen beruházásokat azért is célszerű végrehajtani, mert ennek révén az egyes tulajdonosok ingatlanainak ára, értéke is számottevően emelkedik. Ugyanakkor az ilyen munkálatokba csak akkor szabad belevágni, ha azok költségeit biztonsággal tudja vállalni a tulajdonosok közössége.

Felkészült munkatársak

Ebben az évben már lényegesen nyugodtabban folytathatta a munkát a TH18 Kft., bár nehézségek továbbra is adódnak. 
– Az átalakulás még tart, de idén több olyan új kollégával foghattunk hozzá a céljaink megvalósításához, akiknek nemcsak a szakmai felkészültsége, hanem az elhivatottsága és a hozzáállása is megfelelő. Végigvettük az összes képviselt társasházunk gazdasági helyzetét, és elsődleges célként azt fogalmaztuk meg, hogy ahol gond van, ott azt ebben az évben megoldjuk – beszélt az ez évi célokról Tóth Tibor József. – Ebben a gazdasági helyzetben nyilván nem egyszerű véghez is vinni az elképzelésünket. Tovább nehezíti munkánk, hogy sok esetben a tulajdonosok csak most szembesültek a valós helyzettel. Ez legtöbbször elégedetlenséget szült, és az általunk kezelt 75 társasház jelentős többségénél már az elmúlt nyolc hónap is elég volt a dolgok rendbetételére. Persze van néhány ház, ahol ez nehezen megy, de ezt is megoldjuk, legalábbis rajtunk nem múlik. Ilyen helyzetben ugyanis mindig szükség van a tulajdonosok együttműködésére is, vagyis nélkülük nem megy, ezért számítunk rájuk, ők pedig számíthatnak ránk.