A világ más szemmel

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.16.

Legördülő vízcseppek, betört ablakok és egy kétségbeesett arc. Az általános és középiskolások számára meghirdetett fotóművészeti pályázat nyomán a fiatalok lencséjén keresztül tekinthetünk a világra.

A Kondor Béla Közösségi Ház – a kerületi önkormányzat és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet támogatásával – idén 16. alkalommal rendezte meg a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók elnevezésű programsorozatot, melynek keretében április 12-én a középiskolások fotóművészeti pályázatának díjátadó ünnepségét és kiállításmegnyitóját tartották. A kiállítást Kucsák László országgyűlési képviselő nyitotta meg, a képeket Eifert János fotóművész méltatta, majd a díjakat Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át. A műsorban a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai működtek közre.

fotoi1

A pályázatra 33 iskolából több száz alkotás érkezett, amelyek döntő többsége fekete-fehérben született. A diákok általánosságban elmondták, hogy a fekete-fehér képeket kifejezőbbnek érzik és szívesebben dolgoznak ezzel technikával. Képeiken legtöbbször csak részletekre hívják fel a figyelmet, nem mutatják meg a teljes egészet. Fontosnak tartják, hogy érzékeltessék az anyagok hatását, és szívesen kísérleteznek a mozgás megörökítésével. A tárlaton körbejárva érezni, hogy a fiatalok milyen éles szemmel figyelik a világot, ugyanakkor gondolkodás is van a képeik mögött, és figyelmet fordítottak a címek adására is.

foto2

A tárlat április 30-ig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi házban.

foto3