A fa adja magát

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.04.29.

Zsolnai Mihály kerületi fafaragóművész Hagyományos és letisztult formák című kiállítása április 25-én nyílt meg a PIK Galériában.

Zsúfolásig megtelt a Pestszentimrei Közösségi Ház galériája, annyian jöttek el Zsolnai Mihály kiállítására. Ez nem véletlen, mert minden alkalommal szemet gyönyörködtető alkotásokkal örvendezteti meg a vendégeket, és nem utolsó sorban sokan kedvelik őt jó kedélyéért, közvetlen modoráért. Zsolnai Békés megyében, Tótkomlóson született, ahol már gyermekkorában megcsodálta az idős asztalos- és bognármesterek munkáját.

hetfo1

Megtetszett neki a műhely hangulata, a fa illata, s tizenkét éves volt, amikor maga is megpróbálkozott a fafaragással. Közel hatvan éve faragja már hivatásszerűen a fát, hogy átörökítse az alkotásaiba a természet szépségét. – A pályám elején naturális stílusban készítettem munkáimat, – az arcokon még a legkisebb ráncokat is kifaragtam, – de már a letisztult, elvontabb formák is közel állnak hozzám – mondta a művész. – Az eltelt évtizedek alatt nagyon sok mindent faragtam. A kiállításra szobrokat, dísz- és használati tárgyakat, egyházművészeti munkákat hoztam. Mihály elmondta, hogy rendszeresen hajnali négy órakor kel, és egy óra múlva már a műhelyben van. A rádióban halkan szól a zene, és elkezdődik az örömmunka. Kezébe veszi a fát, és máris érzi, hogy abból mit lehet kifaragni, mert, ahogy mondta: „a fa adja magát”. Legszívesebben alakokat farag, azonban az egyházművészet is közel áll hozzá, de szívesen készít használati- és dísztárgyakat is. – Szerencsére van elég erőm a munkához, és még szeretnék egy ideig faragni magam és mások örömére – tette hozzá.

hetfo2

Számos kiállításon vett részt, először társkiállítóként, majd önállóan is. Ahogy gyarapodtak a zsűrizett munkái, úgy szaporodtak a tárlatok is. Békés megyében nincs olyan település, ahol ne lett volna kiállítása az elmúlt harminc évben. A munkáit nemcsak hazánkban, hanem a szomszédos országokban, sőt a tengerentúlon is láthatta már a közönség. Zsolnai Mihály 1994-ben elnyerte a Népi iparművész címet, 1995-ben a Békés Megye Népművészetéért emlékplakettel tüntették ki. Kiállításait, művészi teljesítményét oklevelek és emléklapok sokaságával ismerték el. A Pro Renovanda Cultura Hungariae „Népművészetért” különdíjat két alkalommal is megkapta. Ódor Katalin a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket, Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író nyitotta meg a kiállítást, Draskóczy Zoltán gitárművész működött közre. A vendégek között ott volt az egyik szobor ihletője, a 95 éves Tabányi Mihály hamonikaművész is.

A tárlat május 21-ig tekinthető meg.