Beszámoló a BKIK XVIII. kerületi Tagcsoport elmúlt 4 évéről

Írta:  s 2016.04.29.

A BKIK XVIII. kerületi tagcsoportjának mindenkori feladata volt a kerület vállalkozóinak összefogása, érdekeik érvényre juttatása.

A BKIK XVIII. kerületi tagcsoportjának mindenkori feladata volt a kerület vállalkozóinak összefogása, érdekeik érvényre juttatása. Mindezek érdekében szoros együttműködést alakítottunk ki a kerületi önkormányzattal és annak szerveivel. A XVIII. kerületi Önkormányzat cégével a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt-vel a kezdetektől jó volt a kapcsolat, mivel rendszeresen megkaptuk a kerületben végzendő munkákra való felkérést, amit a kerületi vállalkozóknak kiközvetítettünk. A szolgáltató irodában érdeklődő kerületi lakosok részére is kiajánlottuk a különböző tevékenységgel foglalkozó kerületi vállalkozásokat. Sikeres volt például a kerületi csatornázási projekt során a helyi vállalkozók kiajánlása, mivel a kerítésen belüli munkákra kiközvetített cégek ez által számos munkához jutottak.

Rendszeresen szerveztünk üzleti találkozókat, vállalkozói fórumokat és egyéb, a napi vállalkozói tevékenység végzéséhez szükséges információt nyújtó rendezvényeket. Vállalkozói adókonferenciákat tartottunk az adó- és járulék jogszabályok, számlázási szabályok változásairól a NAV-val közösen, téma volt a kis- és középvállalkozások költségcsökkentése, illetve az új jogszabályoknak megfelelő online pénztárgép-beszerzésekkel kapcsolatos legfrissebb információkat is megismerhették a jelenlévők, valamint tájékozódhattak az EU-s pályázatokról, az új források igénybevételéről és az új üzleti lehetőségekről. Továbbá a kerületi Szolgáltató Iroda két alkalommal is helyet biztosított egy közel 30 fő részére megszervezett, kifejezetten vállalkozóknak szóló ingyenes számítógépes tanfolyamnak.

Érdekérvényesítő munkánk eredményeként a tagcsoport elnökségi tagjai részt vettek a XVIII. kerületi Önkormányzat bizottságaiban, ezzel segítve a kerületi vállalkozók életét olyan kérdések tárgyalásakor, mint a helyi behajtási engedélyek problémái, az építmény és telekadó vagy a nyitva tartással kapcsolatos problémák.

A kerületi szolgáltató irodában igénybe vehető alapszolgáltatások köre - úgy, mint a kötelező kamarai nyilvántartásba vétel intézése, az önkéntes kamarai tagság létesítése vagy a tájékoztatás a BKIK szolgáltatási köréről - kibővült a Széchenyi-Kártya hitelügyintézéssel.