Energiatakarékos medencetakaró

Írta:  2012.09.30.
Bevált a Kastélydombi uszoda medencetakarója, ezért két másik kerületi uszodában is beszereztek ilyet.
A féléves tapasztalatok alapján 20-25 százalékos energiamegtakarítást lehetett elérni a 600 mikronos szolártakaró használatával. A praktikus eszköz könnyen felszerelhető, pályánként mozgatható, a tartószerkezete pedig kerekek segítségével elgördíthető.

A Kastélydombi uszoda után szeptember első felében már a Bókay-kerti uszodában és a Vilmos Endre Sportcentrumban is üzembe helyezett ilyen takarót a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., amely elkötelezett a környezet megóvása és az energiatakarékosság iránt. Fontos tudni azt is, hogy a beruházás költsége gyorsan megtérül – számítások szerint egy éven belül.
Az energiatakarékosság jegyében mindhárom uszoda vízének hőmérséklete ideális, 27 °C fokos lesz az úszáshoz, ami nagyjából megegyezik a környező uszodák vízhőmérsékletével.
A Városgazda vezetőségének az is a céljai közé tartozik, hogy a környezet terhelésének csökkentése érdekében megszüntesse az energiapazarlást, például a túlfűtést az általa kezelt uszodákban, illetve sport- és egyéb funkciójú létesítményekben, épületekben. Ennek érdekében minden intézményben kiépítenek egy hőmérséklet-visszajelző rendszert, amelynek segítségével szükség esetén azonnal be lehet avatkozni a költségmegtakarítás érdekében.
A megtakarításból jut pénz egyéb korszerűsítésekre is, például a fűtési és a légtechnikai rendszer vagy a világítástechnika fejlesztésére.
A nyári karbantartás során a Kastélydombi uszoda férfi- és női zuhanyzója is megújult, kicserélték a gépészeti vezetékeket, elkészült az új vízszigetelés és burkolat, valamint lecserélték a régi csapokat, mosdókat és ajtókat is. A felújítások jövőre folytatódnak.