Újra Vasvári-napok Pestszentimrén

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.03.

A kerületi önkormányzat és a Vasvári Pál Polgári Egyesület ötödik alkalommal rendezi meg június 3-4-én a hagyományőrző Vasvári Pál Napokat.

A Pestszentimrei Közösségi Házban június 3-án, pénteken tartják a Kárpát-medencében tanuló 7–8. osztályos diákok és középiskolások számára „A hazáért éltek, haltak” címmel meghirdetett történelmi tanulmányi verseny döntőjét.

vasvari

A szombati tagtoborzó fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet kap a katonai hagyományőrzés. A korhű ruhákat és fegyvereket viselő huszárok és tüzérek segítenek felidézni a 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint Vasvári Pál emlékét. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket idén is. Szombaton 9 órakor a pestszentimrei református templom kertjében álló Vasvári-kopjafa megkoszorúzásával kezdődik a rendezvény, majd a Pestszentimrei Sportkastély mögötti szabad területen folytatódik, ahol délelőtt a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei, majd a Magyar Honvédség helyőrségi zenekara lép fel. Távolabb, a sátrak előtt a főzőverseny résztvevői fogják készíteni a finomabbnál finomabb falatokat. A zeneiskolások műsora után köszöntő és a Vasvári-díj átadása következik, majd a korábban is nagy sikert arató katonai alaki bemutató. – A rendezvénysorozaton minden korosztály találhat az ízlésének és érdeklődésének megfelelő kulturális és gasztronómiai programot – mondta Bauer Ferenc, a rendezvény egyik főszervezője, a Vasvári egyesület társelnöke. – A legkisebbek beülhetnek a 19. századi vásárokat idéző kosaras körhintába, a kicsit nagyobbak megnézhetik Róka Szabolcs Szent György és a sárkány című zenés előadását. Aki akar, reformkori ruhákba bújhat, és többféle kézműves mesterséggel is megismerkedhet. Délután többek között a Körösfői Rákóczi Hagyományőrző Néptánccsoport, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Trabarna stand-up comedy, a P. Mágnes rockzenekar lép színpadra. Az idén kiemelt esemény lesz a török–magyar csata bemutatása abból az alkalomból, hogy 450 évvel ezelőtt Zrínyi Miklós és maroknyi csapata életét feláldozva hősiesen védte a szigetvári várat Szulejmán szultán óriási seregével szemben.

A Historica zenekar zárókoncertjére Kucsák László és barátai zenei produkciójával hangolódhat rá a közönség.