Sportkastély – Fittkastély  

Írta:  Róth Ferenc 2016.05.07.

Minden a sportról, a mozgásról szólt április 30-án a Városgazda Utánpótlás Akadémia FittAkadémia elnevezésű rendezvényén.

Sok mindennek, számtalan sportágnak adott már otthont a Pestszentimrei Sportkastély, de „annyi” egészségnek és felszabadult mozgásnak, mint április 30-án, tán még soha.

fitt1
A reggeli órákban még nem volt telt ház, ám a folyamatosan érkező vendégek jelezték: van értelme rendszeressé tenni a Városgazda Utánpótlás Akadémia új rendezvényét, a FittAkadémiát.

Számíthattak egymásra


Erről beszélt Blocosz Adrienn, az utánpótlás-akadémia szabadidő-szakosztályának a vezetője is, akiből „több is kellett volna” az esemény előtti héten. A rendezvény főszervezőjeként tett meg mindent azért, hogy emlékezetes maradjon a fitt nap, és hogy hagyományt is teremtsenek vele.

fitt2 2
– Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy fáradt vagyok-e. Nem mondhatom azt, hogy igen, mert annyi szaladgálnivalóm volt, hogy a fáradtság az eszembe sem jutott. De azt hiszem, amikor majd vége lesz, itt alszom el a kastélyban... A legfontosabb az volt, hogy bebizonyítottuk a kollégáimmal, a sporttársaimmal: számíthatunk egymásra.

Viki


Aki kőkemény amazont várt az egyik sztárvendég, Miló Viktória, a korábbi profi ökölvívó-világbajok személyében, az nagyot tévedett. A szőke hölgy csupa mosoly, derű és báj (s tegyük hozzá, értelem) volt, amikor az őt kérdező kerületi hölgyekkel beszélgetett, életének nem csupán a sportos oldaláról mesélve el néhány részletet.
Olyan dolgokat tudhattak meg az érdeklődők, amelyek után nem csupán a bunyós, de az ember, a néha gondokkal küzdő nő képe is kibontakozhatott előttük, ami után bizonyára azt a véleményt formálhatták meg róla: szeretetre méltó személyiség.


A FittAkadémia vendégei, mintha csak forgószínpadon lettek volna, egymás után érkeztek és űzték el a lustaságot, aminek a helyét a pörgés, a fittség vette át.

Feladni tilos!

Az első sztárvendég Szentgyörgyi Rómeó volt, aki korábban sportaerobikban versenyzett, és a magyar válogatott trió tagjaként nyert hat világ– és két Európa-bajnoki aranyat. Ha valaki profi, akkor ő az, így érdemes megszívlelni a tanácsait.
– Nem baj, ha egyelőre nincsenek olyan sokan. Mint mindent, ezt az eseményt is be kell járatni, ismertté kell tenni. Egyetlen dolgot nem szabad tenni. Feladni.

fitt3
Nem is gondolt erre senki, már csak azért sem, mert a délutáni órákra megjött a „nép”, és már százak végezték a gyakorlatokat. Volt, aki profi módon, volt, aki amatőrként, de nem is az előadásmód volt a lényeges, hanem az, hogy százak mozogjanak.

„Ne légy lekvár!”


Ez tökéletesen sikerült, és a délutáni sztárvendég, amikor már ő is túl volt „az óráján”, másként láthatta az érdeklődést, mint a korábbi „tanárok.”
– Sokan voltak, pedig az a tapasztalat, hogy a kora délutáni órákban nehezebb megmozgatni az embereket. Most nagyon jól sikerült, s én is azt mondom, amit Rómeó: nem szabad feladni, menni kell, jövőre biztosan még többen lesznek – mondta Béres Alexandra, az egészséges életmódra nevelés egyik hazai szószólója.

fitt4
Ha akadt, aki „lusta” volt, akit nem csábított el Rómeón és Alexandrán túl Miló Viki és Katus Attila sem, az sem unatkozott. Volt szépségstúdió, a fitt büfében jókat lehetett enni (kizárólag egészségeset!), és ha valakinek netán felszaladt a pulzusa az aerobiktól, az rögvest ellenőriztethette az egészségi állapotát, hogy utána folytathassa a mozgást.
Várták az erős embereket, illetve azokat gyerekeket is, akik szeretnének erőssé válni: bemutatót tartott a Városgazda Utánpótlás Akadémia küzdősport-szakosztálya. Dudok Károly a thai box alapjait magyarázta a színpadon, Szalay Ferenc pedig az ökölvívó-technikákat és az ütésfajtákat tanította meg az érdeklődőknek.
Mit lehet tudni, ki mikor kikbe botlik...

Mint a márvány...

A kastély másik felében is voltak erős emberek, olyanok, akik másként győzik le az ellenfelet. A szkander mindig is népszerű volt, így aztán sokan bámulták meg, majd próbálták ki azt a gépet, amelyik a vb-ezüstérmes Kelemen László találmánya. Már csak azért is lehetett dühítő kikapni a masinától, mert ha nem győzted le, azt mondta, hogy „ne légy lekvár...”.
Erről persze szó sem volt, már csak azért sem, mert aki vendége volt az első alkalommal megrendezett fitt napnak, az nem volt lekvár, hiszen sportossá tette a hétvégéjét.
Lehet, hogy jövőre már olyan kemények lesznek az izmai, mint a carrarai márvány...