Szabadon szárnyaltak a gyerekek

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.07.

Kondor Béla emlékezete (A mű-tücsök felbocsátása) címmel nyílt kiállítás a Brassó iskola szervezésében május 2-án a Városháza Galériában.

A kiállítás anyagát megtekintve először furcsának tűnt, hogy miért ez a címe. De amikor Bucsák Noémivel, a Brassó iskola kerámiaszakkörének vezetőjével, a kiállítás főszervezőjével beszélgetni kezdtem, mindjárt megvolt a magyarázat.

bras1
– Kondor Béla művészete nagyon közel áll hozzám, és szeretném, ha minél többen megismernék a munkásságát – mondta a szakkörvezető. – A modern képzőművészet egyik legjelentősebb alakja Pestszentlőrincen született. Rendkívül sokoldalú művész volt, a legkülönbözőbb grafikai technikák alkalmazása mellett festményeket alkotott, verset és prózát írt, a fényképezésben újat keresett, és több hangszeren is kitűnően játszott. A zseniális művész szabadon szárnyalt...
A gyerekek munkáiban is gyakran megjelenik a szabadságra való törekvés.
Bucsák Noémi 16. éve vezeti a kerámiaszakkört, Tasnádi András igazgató akkor még helyettesként kérte fel rá, hogy a gyerekek délutáni szabadidőpalettáján nagyobb legyen a választék.

bras2
– A diákok fantáziája és kézügyessége fejlődik a kerámiázás által – mondta a szakkörvezető. – Nem mondom nekik, hogy mit készítsenek, mindenki szabadon élheti ki a kreativitását. Az alkotás lelkileg is hasznos –, legyen szó festésről, fotózásról, kerámiázásról vagy rajzolásról –, mert a gyermek a félelmét, feszültségét „ki tudja dolgozni” általa.
A Brassó iskola 4. osztályos diákjai – Rózsavölgyi Panni, Miklós Anna, Orosz Barbara – lelkesen beszéltek a szakkörről, mondván, szabadon szárnyalhatnak, Noémi néni tanácsokkal segíti őket, hogy meg tudják valósítani azt, amit elképzeltek. Mindhárman elmondták, hogy ajándékba is kerámiát szoktak készíteni a családjuknak, aminek mindenki jobban örül, mint ha valamit vásároltak volna.
A kiállítást Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg, és az eseményen brassós diákok működtek közre. A tárlat május 13-ig tekinthető meg.