Tisztább lett az ország

Írta:  Csernai Mariann 2016.05.09.

Négy napon keresztül szedték a szemetet országszerte az önkéntesek a hatodik TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért program keretében.

„Ha valakinek azt mondjuk, hogy van egy ország, ahol 128 605 regisztrált önkéntes 2240 helyen szedte a szemetet négy napon keresztül, akkor az illető azt gondolhatja, hogy ez egy nagyon szemetes ország” – írta a TeSzedd-csapat az idei önkéntes szemétszedési akciót követően a közösségi oldalán. De vajon valóban nagyon szemetes, vagy inkább arról van szó, hogy sok környezettudatos ember lakja?

szedd1

Az illegálisan elhelyezett szemét nem országunk sajátossága, hanem globális probléma, amit helyileg kell megoldani. Bár az emberek többsége ügyel a környezetére, mégis naponta kerül ki főként háztartási, elektronikai és zöldhulladék a még meglévő szelektív hulladékgyűjtő szigetekre, illetve a külterületi árkokba és erdőszélekre. A legnagyobb probléma az, hogy a szemetelőket nehéz tetten érni.

Tisztítsuk meg Európát!

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy olyan kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodás jelentőségére, a termékek újrafelhasználására, illetve az anyagok újrahasznosítására, és széles tömegeket ösztönöz cselekvésre. Az akció célja, hogy rávilágítson arra, mennyi szemét kerül naponta a természetbe, és ezáltal megváltoztassa az emberek hozzáállását, visszaszorítva a szemetelést. Minden évben egy héten keresztül szerveznek felvilágosító programokat, tematikus megelőzési napokat és szemétszedési akciónapokat Európa-szerte. További információ: www.letscleanupeurope.eu.

 

Szabálysértést követ el az, aki közterületen engedély nélkül helyez el szemetet, vagy nem a kijelölt helyen rakja le azt. Sokan mégis ezt az illegális módszert látják egyszerűbbnek, ami sokak szemét szúrja, a mindennapokban mégis kevesen tesznek ellene. Ezért is nagyszerű az a munka, amit évente több ezer ember visz véghez hazánk egyik legnagyobb önkéntes mozgalmának keretében.

A szemétgyűjtési akció

A TeSzedd! – Önkéntesen a tisztább Magyarországért szemétgyűjtési akcióban idén hatodik alkalommal fogott össze a lakosság, a civil szervezetek és a közintézmények, hogy szűkebb-tágabb környezetükben tavaszi nagytakarítást végezzenek. Hazánk ezzel az akcióval most is csatlakozott a Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai akcióhoz, amelyet az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

Mind megteltek a zsákok!

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának dolgozói a HungaroControl Zrt. és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársaival húztak kesztyűt április 28-án, hogy megtisztítsák az Igló utca környékén lévő erdős, bozótos területet. Az akcióban közel 50 ember vett rész, akik három óra alatt több mint 80 zsákot töltöttek meg szeméttel.

szedd3

Az összeszedett kommunális hulladékban elsősorban műanyag palackok, fémdobozok és papírhulladék fordult elő. A szervezők sikeresnek értékelték az akciót, hiszen az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságtól kapott összes zsákot megtöltötték. Ugyanakkor hozzátették, hogy szívesebben nyilatkoznának sikertelenségről, hiszen az azt jelentené, hogy nem volt illegálisan kihelyezett szemét, amit össze kellett szedni. A résztvevőkhöz Dömötör István alpolgármester is csatlakozott.

A kerületben a TeSzedd! honlapja szerint további 13 helyszínen szedték a szemetet az akció során.