A pákozdi csatára emlékeztek

Írta:  2012.10.02.
Kerítéskiállítást rendeztek a Kandó téri nyugdíjas klub kerítésén a kerületi művészek a pákozdi csata emlékére.

Nem megszokott, hogy a művészi alkotásoknak a kiállítóterem helyett kerítés adjon helyet. Pedig ez így történt szeptember utolsó szombatján, amikor a Pestszentimrei Közösségi Ház és a Pestszentimre Jövőműhely Egyesület közösen rendeztek kiállítást a Kandó téri nyugdíjas klub kerítésén. A klub Pestszentlőrincen (Pestszentimre határában) található, azonban a fenntartója a Pestszentimrei Közösségi Ház, ezért a szervezők úgy fogalmaztak, hogy ez az első pestszentimrei kerítéskiállítás. Azonban többször elhangzott, hogy mindez Nádasdi Mihály szobrászművész, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosának az ötlete, beleegyezése és segítő keze által valósulhatott meg.

Rögtönzött tárlatvezetés

– Azért is nagyszerű, hogy a Kandó téri iskola is ezen a napon rendezte meg a családi napját, mert így nemcsak a környékbeli lakosok tekinthették meg a szabadtéri tárlatot, hanem azok is, akik az iskolai programon vettek részt – mondta Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) igazgatója. – Egy ilyen rendezvénynek túl azon, hogy célja a műalkotások bemutatása, nagy a közösségkovácsoló ereje is. Több kerületi alkotói csoport tagjai és helyi művészek egyénileg hozták el festményeiket, grafikáikat, fotóikat, fából faragott alkotásaikat, valamint a PIK klubjának tagjai a kézimunkáikat.

Az alkotók az utcán felállított fehér asztal mellett beszélgettek, és a járókelők közül, aki igényelte, azoknak a művészek rögtönzött tárlatvezetést tartottak.

Mihályokra is emlékeztek

A győztes pákozdi csata emlékére hirdették meg a szervezők az első pestszentimrei kerítéskiállítást, de gondoltak Szent Mihály arkangyalra, a keresztény katonák patrónusára, és azokra a Mihály nevű kerületi művészekre (Nádasdi, Zsolnai), akik ezen a napon ünnepelték a névnapjukat…
A klub kapuja erre az alkalomra nemzeti színbe öltözött, a Margaréta virágbolt tulajdonosának, a jövőműhely egyesület tagjának köszönhetően.
A győztes pákozdi csata

1848. szeptember 29-én vívták Pákozd mellett Jellasics horvát bán határőr csapatai és a Móga János vezette honvédseregek az 1848-49-es magyar szabadságharc első jelentős ütközetét. A csatában a honvédek sikeresen megfutamították Jellasics nagyobb létszámú és képzettebb hadait, és Jellasics Bécs irányában, menekülve hagyta el az országot.

Az udvarban paprikás krumpli főtt a bográcsban, és a klubhelyiségben pedig készültek a huszárcsákók. 
(alcím) A kerítések összekötnek
– A Fehéren Feketén Galéria megnyitásának évfordulója alkalmából immár három alkalommal rendeztünk kiállítást a Teleki Pál utcában azzal a szlogennel, hogy a kerítések nem elválasztanak, hanem összekötnek minket – mondta Nádasdi Mihály, a galéria tulajdonosa, a kerületi kerítéskiállítás ötletgazdája.
Ódor Katalin megkeresett, hogy hozzájárulok-e ahhoz, ha ők is rendeznek kerítésen szabadtéri tárlatot. Nagyon boldog voltam, hogy máshol is lesz ilyen kulturális program.

Jövőre Pestszentimrén

Teleki Sándor, a Pestszentimre Jövőműhely Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület két éve alakult meg. Minden évben rendeztek kirakatversenyt Pestszentimrén, és úgy gondolták, hogy az idén kerítéskiállítással színesítik a programjaikat. – Az önkormányzat is támogatásával a civil alap pályázaton elnyertünk egy kisebb összeget a rendezvény megvalósítására – mondta az egyesület elnöke. – A Pákozdi csata emlékére meghirdetett szabadtéri tárlatot jó ötletnek tartottuk. Azonban jövőre a programot szeretnék megrendezni pestszentimrei helyszínen is.

A Teleki utcában is volt kerítéskiállítás.