Teljesítményösztönző rendszer

Írta:  2012.10.03.
Az alacsony közfoglalkoztatotti bérek kompenzálására teljesítményösztönző rendszert vezetett be a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.
A cég által közfoglalkoztatás keretében alkalmazott munkatársak számára kialakított egységes mozgóbérrendszer eredményeként havonta akár 40 százalékos jövedelemnövekedés is elérhető, amennyiben a dolgozó megfelelő minőségben végzi a rábízott munkát. A bérek emelkedésére való tekintettel folyamatosan növekszik a munkára jelentkezők száma. Szükséges is, hogy minél többen jelentkezzenek, mert az idén ősszel még több közfoglalkoztatottra lesz szükség. Az őszi programban való részvétellel további csaknem 200 munkanélküli helyzetét kívánják megoldani a kerületben.

Az egyre nagyobb létszámban történő foglalkoztatás a közfoglalkoztatás-szervező kollégák feladatait is igencsak megnövelte. Számos esetben előfordul, hogy egy ügyfél tekintetében személyes egyeztetésre van szükséges, de az önkormányzattal és a munkaügyi központtal kialakított kitűnő együttműködés gördülékenyebbé tette ezt a folyamatot. Ezenfelül a Városgazda Zrt. havonta beszámolót küld az önkormányzatnak, s abban személyre bontva tájékoztat az ügyfeleknél történő változásokról.
Az idei év a téli közfoglalkoztatási programmal kezdődött. Ezt követően az év első felében négy ilyen program valósult meg a kerületben mind szellemi, mind fizikai munkakörökben.
– Milyen típusú munkára alkalmaztak közfoglalkoztatottakat a tavaszi–nyári hónapokban?
– Az Országos Közfoglalkoztatási Program keretében megszerveztük a kerületben a folyamatos parlagfűirtást, amihez nagy örömünkre egy másik kerület is csatlakozott, így 87 hellyel bővítettük a közfoglalkoztatotti munkakörök számát. Az eredetileg augusztus 15-ig szóló programot a munkaügyi központ meghosszabbította, aminek jóvoltából szeptember végéig tudunk munkát biztosítani – mondta el Péntek Tamás, a Városgazda Zrt. Városüzemeltető Divíziójának vezetője.
A bérek alakulása

A 47 029 forintos közfoglalkoztatotti nettó alapbér helyett a Városgazdánál munkát vállalók munkakörtől és teljesítménytől függően akár nettó 59 ezer, illetve 65 ezer forintot is hazavihetnek. Vagyis a szellemi munkát végzők és az egyes nem fizikai munkát végzők bére az általában szokásos bruttó 71 800 forint helyett 100 ezer forint, míg a könnyű fizikai munkát végzőké bruttó 90 000 forint.
 

A közfoglalkoztatás keretében alkalmazottakat azonban nemcsak a megemelt bér ösztönzi a jó munkára. Ugyanis az elmúlt időszakban a Városgazda kimagaslóan magas számban alkalmazott tovább, határozott idejű szerződéssel, eredetileg közfoglalkoztatott státuszba felvetteket. Az önkormányzati cég az idén 188 kerületi munkanélkülivel kötött közfoglalkoztatási szerződést, s közülük 21 főt immár határozott idejű szerződéssel foglalkoztatnak tovább.
– Munka pedig mindig akad. Idén ősszel és télen is nagy számban számítunk a közfoglalkoztatottakra. Az év hátralévő részében négy további programban összesen további 178 fő munkába állítását tervezzük. Ebben az időszakban nagyobb számban van szükség kertészeti munkát végzőkre, segédmunkásokra. Ezen túlmenően továbbra is folyamatos a járdaépítés a kerületben, és a kommunális részlegünkhöz is várunk még jelentkezőket – mondta Péntek Tamás. – Ugyanakkor szeretnénk felhívni az érdekeltek figyelmét arra, hogy aki a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságának éves felülvizsgálatakor az azt megelőző egy évben legalább 30 nap munkavégzést nem tud igazolni, annak támogatása a továbbiakban nem folyósítható.