Legyen természetes a környezet védelme

Írta:  2012.10.05.
Iskolásoknak meghirdetett környezetvédelmi pályázat díjait adták át a Kondorban.
Az önkormáhyzat az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. (ICI) közreműködésével tavasszal három fordulós környezetvédelmi vetélkedőt és Plakátold ki te a kerületet címmel zöldplakát pályázatot hirdetett meg. A pályázat célja az volt, hogy népszerűsítsék a kerületi környezeti portálokat (zold18.hu, zoldmuzeum.hu), aktivizálják a fiatalokat és erősítsék a környezettudatos szemléletmódot.

A környezetvédelmi vetélkedőn hét felsős és két alsós csapat, valamint 30 egyéni versenyző vett részt. A plakátpályázatra beérkezett legszebb munkákból készült plakátokat az általános iskolákba, kerületi kulturális központokba és közintézményekbe helyezik ki.
A díjakat Lévai István Zoltán alpolgármester, Kirrné Feicht Ágnes csoportvezető és Pintér Ferenc ICI vezérigazgató adta át a legtöbb pontot elért diákoknak, és a plakátpályázat győzteseinek. (Plakátpályázaton három első helyezés született.)

– A környezetvédelmi vetélkedőt már több alkalommal, plakátpályázatot először rendezte meg az önkormányzat – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Úgy gondoljuk, kellenek olyan fórumok, amelyeken a legérintettebbek a gyerekek, játékosan szerezhetnek ismereteket a környezetvédelemről, hogy felnőttként annak a generációnak a tagjai lehessenek, akik már környezettudatosabban élnek.
– Az önkormányzat korábban elnyert egy környezetvédelmi pályázatot, aminek a révén lehetőség nyílt arra, hogy a diákok folyamatosan mérjék a környezet állapotát (az időjárás-, a légszennyezettség-, a pollenadatokkal összefüggésben a szélirányt, a szélsebességet, a hőmérsékletet, a légnyomást és a csapadék mennyiségét) – említette Pintér Ferenc, az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. vezérigazgatója. – A diák a mérések alkalmával látja, hogy például milyen szennyezett a levegő, és elmondjuk neki, hogy miként hat az emberi szervezetre... Így a gyerekek sokkal jobban elsajátítják a környezettudatos gondolkodásmódot, mintha csak elméletben hallanának róla.

– A bátyám 7. osztályos korában lett öko-aktivista, és én is kedvet kaptam hozzá – mesélte Nagy Péter, az Eötvös iskola 6. osztályos diákja, a plakátpályázat egyik nyertese. Azóta öko-aktivistaként rendszeresen részt vesznek a kerületi rendezvényeken is, ahol az érdeklődők megtekinthetik a különböző mérőműszereket, és elmondom, hogy mire használják, és miként működnek.