A vértanúk emléke a nemzeti összetartozást jelképezi

Írta:  2012.10.08.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek október 5-én az önkormányzat.

A gazdag örmény családból származó Kiss Ernő – Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid és Schweidel József mellett – egyike volt azon négy mártírnak, akiknek ítéletét kötél általi halálról a katonatiszthez méltó, golyó általi kivégzésre módosították. Az altábornagy az első sortűz után állva maradt, mert csak a vállát érte a lövés, és egyes források szerint ekkor ő maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak.

– Meggyőződéssel vallom, hogy fontos emlékeznünk azokra a hősökre, akik sorsfordító időkben a legdrágábbat, az életüket áldozták egy nemes ügy, a nemzeti összetartozás érdekében – mondta a koszorúzást felvezetve Kucsák László alpolgármester, aki sorra idézett a vértanúk utolsó gondolataiból.
Kiss Ernő a következő szavakkal lépett a kivégzőosztag elé: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasztok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”
Ezután Igric Balázs, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára Händel C-moll concertójának Grave tételét adta elő trombitán.

Az emléktáblánál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Kucsák László és Lévai István Zoltán alpolgármester, a polgármesteri hivatal nevében Pilcsák Csaba jegyző, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nevében Nazarjan Hamlet helyezett el koszorút. A többi helyi nemzetiségi önkormányzat képviseletében Gecov Dancso (bolgár), Papadimitropulosz Harimidosz (görög), Lakatos László (roma), Krányec Ferenc (szlovén), a Fidesz XVIII. kerületi szervezete nevében Kardos Gábor, a Jobbik részéről Hartaházi Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Csomó Tamás alpolgármester és Kiss István, az LMP képviseletében Petrovai László, a Nemzeti Fórum XVIII. kerületi szervezete nevében Sántha Gábor helyezte el a megemlékezés virágait. Ugyancsak virággal emlékezett az aradi vértanúkra a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület XVIII. kerületi nyugdíjas szakcsoportja és a kerületi óvodavezetők képviselője.