Tízéves testvériség

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.27.

A bajorországi Roding és Pestszentlőrinc-Pestszentimre tíz éve ápol testvérvárosi kapcsolat egymással. A jubileumot a rodingi delegációval együtt ünnepelte a kerületünk május 19-én.

A tíz év gyorsan elszállt, és a testvérvárosi kapcsolat nem lazult az évek folyamán. Erről tanúskodnak az elmúlt időszak közös rendezvényeit megörökítő fényképek is, amelyek az évforduló kapcsán a Kossuth téri galériában láthatók.
A kiállítást Lévai István Zoltán alpolgármester és Alfred Wittmann rodingi alpolgármester nyitotta meg. Ezt követően a jubileumi ünnepséggel folytatódott a program a Rózsa Művelődési Házban, ahol Szarvas Attila, a testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

rod1
– Roding városa és Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2006-ban kötötte meg azt a szerződést, amellyel kifejeztük: településeink között szeretnénk a kialakult ismeretség, jó barátság szálait egy még annál is szorosabb, egymásra szeretettel odafigyelő, támogató, biztató és segítő testvéri, testvérvárosi kapcsolattá szőni – mondta Szarvas Attila.

rod index
– Többéves ismeretségünk akkor ért arra a fokra, amit a legpontosabban a testvériség, a testvérváros minőség fejez ki. A szerződés aláírásakor Roding polgármestere, Franz Reichold azt mondta, hogy ez a kapcsolat elsősorban a polgárok számára jött létre, nekik kell élettel megtölteni azt. És hogy valójában ez a közös élet, az együtt megélt élmények, a vendégeskedések, az összejövetelek látható, tapintható és láthatatlan, de érezhető emléknyomai fűzik majd egybe, és emelik testvéri szintre a két település közösségeinek barátságát.
Az alpolgármester megemlítette, hogy az eltel időszakban diákok, sportolók, művészek, pedagógusok, orvosok utaztak egymás városába. Május végén például 20-25 rodingi gyerek érkezik, akik edzőtáborszerűen játszanak meccseket a pestszentimrei focipályán.

rod2
Az ünnepségen Lelkes Gáborné, a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese felelevenítette az elmúlt évek közös programjait, majd Mester László korábbi polgármester visszaemlékezett a testvérvárosi kapcsolat előzményeire. Méltatta az ünnepségen jelen lévő Gisela Westermeiern, a volt rodingi alpolgármester szerepét, aki sokat tett azért, hogy a két település között gyümölcsöző kapcsolat alakuljon ki.
A megemlékezést követően felléptek a német nemzetiségi óvoda apróságai, a Táncsics iskola és a Piros iskola diákjai, valamint Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna vezényletével a XVIII. kerületi Németszármazású Polgárok Egyesületének Liederschatz (Dalkincs) hagyományőrző kórusa.
Mindkét program háziasszonya, tolmácsa Molnár Hajnalka, a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt.