Soha ne feledjük!

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.04.

Rendhagyó történelemórát tartott Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke április 28-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

Az 56-os hős, Schrötter Tibor több mint másfél évtizede járja az országot. Főként diákoknak tart rendhagyó történelemórát a Rákosi-korszakról, a forradalomról és az azt követő megtorlásról, s vándorló kiállítóként tablókon mutatja be az általa megőrzött, összegyűjtött dokumentumokat és relikviákat.

6595 0
A Rákosi-rendszerben politikai okokból börtönbe zárták, majd bányászként dolgoztatták, és még 1954-es szabadulása után sem lehetett igazán szabad... Szabadulólevelében utasították, hogy másnap jelentkezzen a rendőrség politikai tisztjénél, aki elmondta, hogy diploma megszerzésére is lehetősége kap, ha jelentést tesz adott személyekről vagy eseményekről. „Öt év alatt elfeledtem, amit tanultam, inkább kétkezi munkás maradok” – mondta Schrötter Tibor. A százados üvöltve zavarta ki a szobából, és megfenyegette, mondván, gondoskodik arról, hogy élete végéig segédmunkás maradjon.

6597 01
Katonának is bányászként vonult be, így érte Miskolcon 1956. október 23. Társaival a fővárosba szökött, csatlakozott a szabadságharchoz, majd annak leverését követően részt vett a Márciusban újrakezdjük mozgalomban. Emiatt 1958-ban ismét letartóztatták.
A börtönviselt alelnök a 88. rendhagyó történelemórát a Darus és a Vörösmarty iskola diákjainak. Beszélt a gyerekeknek az elnyomó rendszer börtöneiről, a kegyetlen, embertelen ÁVH-s kihallgatásokról és azokról a többnyire tanulatlan pribékekről, akik a saját honfitársaikat kínozták.
Az előadás előtt Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat. A rendezvényen részt vett Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke is.