Koszorúk a hősökért

Írta:  P.A. 2016.05.30.

A magyar hősökre emlékeztek idén is május utolsó vasárnapján a pestszentimrei Hősök terén álló első világháborús emlékoszlopnál.

A magyar hősökre emlékeztek idén is május utolsó vasárnapján a pestszentimrei Hősök terén álló első világháborús emlékoszlopnál. Ezen a napon az egész ország azon katonák és civilek előtt rója le kegyeletét, akik az életüket áldozták Magyarországért.

hn1
Az elesett magyar hősök emlékezetét már az első világháború alatt, 1917-ben törvénybe iktatta a magyar kormány. A pestszentimrei Hősök terén lévő emlékoszlop felállítása is része volt a települések emlékmű-állítási programjának, de az elkészítéséhez szükséges pénz csak 1943-ragyűlt össze. Ezért az országban egyedülálló módon a márványtáblára az első világháborúban elesett pestszentimrei katonák neve mellett már felkerült a Don-kanyarban hősi halált halt honvédek neve is. Az oszlopon lévő nevek tulajdonosai idegen országban, tömegsírokban nyugszanak, emléküket egyedül ez a kegyhely őrzi.

hn2
A május 29-i megemlékezésen a XVIII. kerületi önkormányzat koszorúját Lévai István Zoltán helyezte el. A dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság nevében Pándy Tamás elnök és Mayer Lajos elnökhelyettes, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat részéről Csabafi Róbert alelnök, a Vasvári Pál Polgári Egyesület nevében Tóth Kálmán elnök koszorúzott. Közös koszorúval emlékeztek a hősökre a pestszentimrei óvodák képviselői.