Kerületi Ifjúsági Zenei Fesztivál

Írta:  Gönczöl András 2016.05.25.

Zenei műfajok kavalkádja, tiszta dallamok, szemnek tetsző megjelenés jellemezte a Karinthy Frigyes Gimnázium aulájában május 20-án megrendezett Kerületi Ifjúsági Zenei Fesztivált.

Nem érdemes csodálkozni! Zeneszerető iskolákkal, fiatalokkal és nem utolsósorban az őket magas színvonalon oktató zenepedagógusokkal könnyű hagyományt teremteni. Olyat még nem látott a világ, hogy a közel húsz éve rendszeresen megtartott zenei fesztivál csak úgy magától megszületik, majd évente sikerrel megugorja az önmaga által szabott magas szakmai szintet. Mindenkit, aki egy ilyen zenei fesztiválon megmutatja tehetségét, összeköti a zene önfeledt szeretete.
Valaki ezt megálmodta, megszervezte és évente levezeti. Büszke keresztapához illően Bánki Gábor, a Szent Lőrinc Katolikus Iskola zenetanára az idei fesztiválon is teszi a dolgát.

VAA 5126 copy
- Csuda jó körülnézni, látni a fellépők némi izgalommal dúsított produkció előtti várakozását, a felkészítő tanárok, szülők csodavárását, mert hát ők aztán tudják, a sok áldozatos munka csodákra képes. Köszönettel tartozom Hutai László igazgatónak, aki a Karinthy Gimnázium aulájában sok éve akusztikus teret biztosít az örömzenének. Nagyon találónak éreztem Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntő szavait, amelyben a zene "Mekkájaként" minősítette a helyszínt, és azzal bátorította a kerület tanulóit, hogy "ma nem lesznek díjak és díjazottak, csak a belülről jövő önfeledt dallamok számítanak".
A kezdő mondatban szereplő zenei műfajok kavalkádja valódi értelmet kapott a fesztivál utolsó dallamát követően. Nézzük, mi minden szerepelt az Ifjúsági Zenei Fesztivál programjában. Az első élményt a Gulner iskola csengettyű együttese biztosította, ezt követte az Adysok nagy hagyományokkal rendelkező citerazenekara kórussal kibővítve. Német és magyar kórusmuzsikával lepte meg a nagyszámú közönséget a Piros iskola elismert énekesei. A Szent Lőrinc Katolikus Iskola szép egyházzenei blokkal aratott sikert. A blokkban barátsággal megfért egymás mellett a modern és szárnyaló dallam, sőt a kórusos RAP zene is. A Gloriett sportiskola ének és furulya számával tette le névjegyét. A Vajk-Sziget iskola zenés színpada musical műsorát, majd a Kapocs iskola kis zongoristáját jutalmazta nagy tapssal a publikum. A műsort a házigazda Karinthy gimnázium szólószámai (népdalok, fuvolazene, kuplé) zárták, vagy mégsem, jött a finálé! A fellépők összkarba rendeződve Gershwin Foxtrott művével Bánki Gábor zongorakíséretében búcsúztak a közönségtől és az idei fesztiváltól is.