Határtalanul - Petőfi nyomán

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.31.

Erdélyben és a Partiumban jártak az Ady iskola diákjai.

A Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola hetedik osztályos tanulói május közepén a Határtalanul! program keretében Erdélyben és a Partiumban jártak. A diákok az útjuk során Petőfi Sándor életéhez és verseihez kötődő fontos helyszíneket kerestek fel.

Ady suli nagykaroly petofi átméretezve

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatot a diákok külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítésére.

A Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola tanulói az utazás előtt a Mi, Magyarok-Látogatóközpont kiállítását tekintették meg a Magyarság Házában, és részt vettek a Petőfi Irodalmi Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson is. A pedagógusok előkészítő órákat tartottak a gyerekeknek, amelyekben az út céljának, útvonalának és programjának részletes ismertetésével, illetve Erdély történelmi, földrajzi és népművészeti hagyományainak bemutatásával foglalkoztak.

Ady suli torocko szekelyko átméretezve

A diákok az ötnapos tematikus kirándulás keretében Petőfi Sándor életéhez és verseihez kötődő fontos helyszíneket kerestek fel. A költő közel egy esztendőt töltött Erdélyben és a Partiumban. 1843 októbere és 1849. július 31-e között 126 verse született ezeken a tájakon. Erdődön látogatta Júliáját és Koltón töltötte a mézesheteit és a fehéregyházi csatasíkon adta életét a szabadságért.

A gyerekek az erdélyi utazásuk alkalmával ellátogattak többek között Bánffyhunyadra, Erdődre, Fehéregyházára, Koltóra, Kolozsvárra, Nagybányára, Nagykárolyra, Segesvárra, Szatmárnémetibe, Szőkefalvára, Tordára, Torockóra...

Az utazás célja az összetartozás érzésének megtapasztalása, a magyarságtudat növelése, az eddigi tudásuk elmélyítése, a táj szépségének, a természetnek, mint értéknek a tisztelete, a megóvása, és az ezekre való ösztönzés volt.