Újhelyi az EU-ban képzeli el a jövőt

Írta:  Puskás Attila 2016.05.31.

Újhelyi István EP képviselő volt a Bal18 vendége.

Továbbra is Brüsszelben akarja képviselni a Magyar Szocialista Pártot és a magyar baloldal érdekeit Újhelyi István európai parlamenti képviselő, de nem tett le arról sem, hogy a jövőben itthoni politikusként szerepeljen a közéletben. A Bal18 május 26-i fórumán arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem szerepelt a neve az MSZP elnökjelöltjei között, úgy fogalmazott, hogy EP-képviselőként nem akart teljes embert kívánó itthoni kötelezettséget vállalni.

IMG 0921
- El kellett döntenem, hogy maradok az MSZP által delegált európai parlamenti képviselő, vagy hazajövök. Az ember nem cikázik oda-vissza, ha elvállalt egy feladatot. Aki ismer, az tudja, hogy 18 éves korom óta pezseg körülöttem az élet, nem tudok leállni – mondta a tinédzserkora óta aktív politikai életet élő Újhelyi István, aki viszont alelnöki pozíció vállalna a szocialista pártban. – Olyan alelnökként, aki az unióban a magyar értékeket, az MSZP-ben pedig az európaiságot képviseli. Ma sok tekintetben kéz a kézben kell járjon a fővárosi és az országos, illetve az EU-s politika és a hazai belpolitika. Ezek szinte minden területen elválaszthatatlanok egymástól. Szeretnék a jövőben még itthon is politizálni, de azt hiszem, hogy most az a hasznos, ha azt az európai kapcsolatrendszert és ismeretséget kihasználva, aminek építésébe belekezdtem, folytatom az EP-képviselőséget.
A szocialista politikus megerősítette azt is, hogy Magyarországot a jövőben is az Európai Unió tagjaként tudja elképzelni, és nem ért egyet azokkal, akik az ország esetleges uniós kiválására játszanak. Véleménye szerint harciasan állást kell foglalniuk azok ellen, akik kivezetnék az országot az EU-ból
- A Jobbikról tudjuk, hogy micsoda. Ők következetesen az EU és a nemzetközi együttműködés ellen foglalnak állást, ők azok, akik már égetettek uniós zászlót is, róluk tudjuk, hogy kik. A Fidesz azonban, amely identitását tekintve nagy bolyongásban volt az elmúlt 26 évben, csak az utóbbi néhány évben, Orbán Viktor 2014-es tusványosi beszéde, az illiberális állam felé való törekvés bejelentése óta vált nyíltan EU-ellenes párttá.